Companii

Cel mai scump proiect de locuinţe: fără site, fără echipă de vânzări şi cu 400 de apartamente goale

Cel mai scump proiect de locuinţe: fără site, fără echipă de vânzări şi cu 400 de apartamente goale

În cadrul ansamblului Asmita Gardens cele trei turnuri din partea dreaptă (faza I) sunt locuite în proporţie de 90%, dar în blocurile din stânga (faza II) nu stă aprope nimeni, deşi construcţia a fost finalizată în urmă cu mai bine de un an

Autor: Cristi Moga

10.05.2011, 23:52 12942

Ansamblul rezidenţial Asmita Gardens din Bucureşti, proiectul delocuinţe care a im­plicat cea mai mare in­ves­ti­ţie privată, circa120 mil. euro pentru construirea a şapte blocuri cu aproape 800 deapartamente, a intrat în im­pas în ultimele două luni după ceechipa de vân­zări a decis să plece.

Între timp, a fost blocat şi website-ul de prezentare alproiectului, iar un potenţial client găseşte cu greu pe cineva săvor­bească în cazul în care doreşte să cumpere un apartament directde la dezvoltatori.

Complexul, situat pe Splaiul Unirii, la intersecţia cu caleaVăcăreşti, este în prezent împărţit în două printr-un gard caredesparte cele trei blocuri din prima fază, locuite în mare măsură,şi restul de patru blo­curi, care deşi au fost finalizate, nu suntîn prezent operaţionale. Dezvoltatorii, com­pania indiană Asmita şifondul de in­ves­tiţii ECDC, aflaţi de circa doi ani într-unlitigiu cu antreprenorul Strabag, nu au fina­lizat testareautilităţilor pentru a definitiva recepţia apartamentelor în care,de altfel, au un număr redus de unităţi vândute.

Printre blocuri, zonele verzi sunt bine întreţinute şi mai multemame, bunici sau bone plimbă copii către locul de joacă din faţablocurilor.

Pe unul dintre turnuri, care au 16, 20 sau 24 de etaje, unindicator te îndeamnă spre blocul T6, unde la etajul 20 ar trebuisă fie biroul de vânzări al proiectului. La intrarea în bloc, uşametalică este ţinută deschisă de câteva bidoane cu apă, iar larecepţie te întâmpină un paznic în uniformă.

"Biroul de vânzări a fost desfiinţat. Nu ştiu unde să văinteresaţi de apartamente, sunaţi la afişele de pe bloc", afirmăpaz­nicul, făcând referire la bannerele plasate de alţi proprietarisau intermediari de apartamente din complex.

De două luni nu s-au mai vândut apartamente

Ce face însă dezvoltatorul, care a investit zeci de milioane deeuro în acest proiect şi a împrumutat alţi 70 de milioane de eurode la Alpha Bank pentru unul dintre cele mai ambiţioase proiectedin Bucureşti, în care apartamentele aveau preţuri de la 120.000 deeuro în sus?

"În momentul acesta, faza întâi este 90% vândută şi ocupată,astfel că mai sunt doar 20-30 de apartamente nevândute. Încercăm săreaşezăm proiectul, inclusiv echipa de vânzări, pe care ne propunemsă o externalizăm în următoarea perioadă, să avem o colaborare pedoi ani. Încercăm să restructurăm inclusiv site-ul, să dăm un suflunou, după ce proiectul a intrat într-un con de umbră. De două luninu s-au mai vândut apartamente", spune Mihai Diaco­nescu, singurulreprezentant de pe piaţa locală al fondului ECDC, listat pe bursadin Londra, care deţine 50% din proiect.

Apartamentele din complex sunt construite la finisaje pestemedia marilor proiecte din Bucureşti. Fiecare turn este pre­văzutcu două lifturi funcţionale, pereţii de pe casa scării şi-aupăstrat albul la etajele vizitate deşi primele blocuri au fost dateîn folosinţă de mai bine de un an, iar uşile de culoarea mahonuluipot fi găsite doar după aprinderea luminii de la întrerupătoarelecu led situate lângă fiecare uşă a aparta­men­tului.

Circa 70 de locuinţe dintre cele aproximativ 330 vândute au fostînchiriate mai departe, la preţuri începând de la 350 euro/lunăpentru garsoniere, dar aceste locuinţe se pot confrunta cu oproblemă destul de des întâlnită în proiectele imobiliare noi.

"La noi în garsonieră sunt zone unde nu este semnal din cauzapereţilor groşi şi de asemenea nu este semnal în lifturi, care suntmontate în doi cilindri de beton. Oricum, nu pot spune că nu sepoate vorbi la telefon în casă", spune o fată care făcea mişcare înjurul blocurilor.

La parterul fiecărui imobil este afişată lista de la întreţinerepe luna martie, iar costurile variază între 300 şi 800 de lei, înfuncţie de consum şi suprafaţa aparta­mentului. Locuinţele au aercondiţionat în toate camerele, centrală termică pe bloc, cucontorizare separată, tâmplărie de aluminiu şi parchettriplustratificat.

Au avut defecţiuni apartamentele?

"Defecţiunile au fost minore şi au fost rezolvate în perioadagaranţiei. Întreţinerea este ceva mai mare decât la un bloc vechi,dar este normal, în condiţiile în care beneficiezi de serviciisuplimentare, ca paza sau întreţinerea spaţiilor verzi. Pentru lunamartie avem o întreţinere de 500 şi ceva de lei, dar am avutcăldură şi în acea lună deoarece a fost destul de frig", spune odoamnă de 44 de ani, care lucrează în domeniul aviaţiei şi s-amutat în iunie 2010 într-un apartament cu două camere dincomplex.

Ea a plătit pe acel apartament, cu o suprafaţă de 80 de metripătraţi, dintre care 60 mp utili, 120.000 de euro, inclusiv loculde parcare, dar spune că a meritat să se mute dintr-un blocconstruit în 1998 situat pe strada Nerva Traian.

"Stăteam la ultimul etaj şi când ieşeam din bloc eram direct înstradă. Mă certam cu vecinii pentru un loc de parcare, nu aveam locde joacă pentru copii, trebuia să merg neapărat în parc. Costă maimult, dar e altceva", spune doamna despre aparta­mentul ei.

Ce se va întâmpla însă cu cele patru blocuri din Asmita aflate"peste gard" şi pe care deocamdată nu le vinde nimeni?

"Sperăm ca gardul să dispară în cel mai scurt timp. Testămutilităţile în faza a doua pentru a aduce locuinţele la stadiuoperaţional", mai spune Diaconescu. Mai are însă banca răbdare săaştepte rambursarea celor câteva zeci de milioane de euro restantedin creditul de 70 mil. euro? "Banca a fost alături de noi tottimpul", spune reprezentantul ECDC, fără a oferi detaliireferitoare la suma de rambursat. Reprezentanţii Alpha Bank nu auoferit niciun comentariu până la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO