Companii

Cele mai atrăgătoare sectoare din M&A: una din cinci tranzacţii a avut drept ţintă o firmă din sectorul tehnologiei. Ziarul Financiar va organiza pe data de 15 mai 2023, alături de EY România, o nouă ediţie a conferinţei anuale ZF Top tranzacţii

Cele mai atrăgătoare sectoare din M&A: una din cinci...
Foto: Unsplash

Autor: Cristina Roşca

03.05.2023, 00:07 642

Tehnologia a devenit anul trecut cel mai căutat sector de către investitorii de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, înlocuind real-estate-ul, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY.

Tehnologia a devenit anul trecut cel mai căutat sector de către investitorii de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, înlocuind real-estate-ul, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY.

Astfel, una din cinci tranzacţii (19% din totalul acordurilor) a avut drept ţintă o firmă din sectorul tehno­logiei. Pe poziţiile următoare în clasament s-au aflat sectoarele de real-estate şi sănătate.

Este interesant de remarcat faptul că domeniile legate de consu­mul privat au pierdut teren într-un an cu inflaţie record. Este vorba de retail şi alte produse de consum (cotă de piaţă 6%, în scădere de la 9%) şi de agricultură şi industrie alimentară (7%, cu un punct procentual mai puţin decât în 2021). Până în 2021, inclusiv, consumul privat a fost principalul motor al economiei româneşti, însă anul trecut investiţiile au urcat pe primul loc dat fiind că inflaţia de peste 16% a făcut ca apetitul pentru shopping să scadă.

Iar asta s-a văzut şi în piaţa de M&A.

Totuşi, situaţia din domeniile legate de consum nu este valabilă pentru toată piaţa de fuziuni şi achiziţii din România.

În total, cele mai populare opt sectoare pentru investitori au o cotă de piaţă cumulată de 83% în volum anul trecut, cu patru puncte procentuale mai mult decât în 2021, semn că tot mai mulţi cumpărători merg către aceleaşi industrii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO