Companii

Cemacon, 6 mil. euro pentru blocuri ceramice

16.12.2005, 10:38 45

Compania Cemacon Zalau, specializata in producerea si comercializarea de blocuri ceramice, va finaliza in iunie 2006 o investitie de aproximativ 6 mil. euro intr-o noua linie de productie in urma careia isi va dubla productia de blocuri ceramice.

"Materialele de constructii sunt produse foarte cautate in Romania si, in urmatorii ani, piata va fi intr-o continua crestere ca volum. Va creste insa si gradul de calitate al produselor care vor ramane pe piata, din cauza concurentei care este tot mai acerba", a declarat Andrei Hodis, directorul de marketing al Cemacon Zalau.

Tot pentru anul viitor, oficialii firmei estimeaza ca va fi finalizata achizitia firmei Cercon Ariesul Campia Turzii (specializata in fabricarea produselor din ceramica), unde detine deja o participatie de 10%. Reprezentanti Cemacon nu au dorit sa faca deocamdata publica valoarea tranzactiei.

In primele 9 luni ale anului, cifra de afaceri a companiei a fost de 5,46 mil. euro fata de 5 mil. euro in aceeasi perioada a anului 2004. In aceeasi perioada, profitul net a scazut cu 45%.

"Cursul in scadere al euro a favorizat cresterea importurilor pe piata materialelor de constructii. Importurile au intrat in tara la un pret foarte mic, obligand si producatorii locali, in special pe cei din Transilvania, sa reduca preturile. Vremea nefavorabila din prima parte a anului a avut si ea o influenta negativa asupra situatiei si vanzarilor. Chiar daca trimestrul IV din 2005 este unul mai bun decat primele 9 luni, profitul net realizat in 2005 va scadea comparativ cu 2004. Totusi, cifra de afaceri va creste fata de anul 2004", a explicat Hodis.

El nu a dorit sa faca previziuni detaliate legate de rezultatele financiare din 2006, dar a afirmat ca se poate vorbi de cresteri atat a cifrei de afaceri, cat si a profitului. Compania produce elemente de zidarie din argila arsa, respectiv blocuri ceramice tip Eurobloc, doua categorii de placaje din beton amprentat si opt sortimente de buiandrugi din elemente ceramice armati prefabricati. "Am reusit an de an sa crestem productia de blocuri ceramice prin investitii si optimizari ale fluxului de productie. De exemplu, in 2004 am dublat productia fata de anul 2001", a mai spus directorul de marketing al companiei

Cemacon este cotata pe RASDAQ si si-a majorat recent capitalul de la 1,4 mil. lei, la 7,3 mil. lei. "In functie de efectele fuziunii dintre BVB si RASDAQ, actionarii nostri vor hotari pe ce tip de piata vom fi tranzactionati pe viitor", a concluzionat Andrei Hodis. Compania are ca actionari societatea Ceramica SA cu 24,5% din actiuni, restul titlurilor fiind impartite de alti actionari. Cemacon detine trei puncte de lucru: fabrica de blocuri ceramice din Zalau, fabrica de la Jibou unde se produc placajele din beton amprentat si depozitul din comuna Beltiug (judetul Satu Mare).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO