Companii

CEN Turceni face atâta energie, încât nici cărbunii proprii nu-i ajung

CEN Turceni face atâta energie, încât nici cărbunii proprii nu-i ajung

CEN Turceni, alături de celelalte două complexuri energetice din bazinul Olteniei, Rovinari şi Craiova, împreună cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia ar trebui să formeze în perioada următoare o singură structură, Complexul Energetic Oltenia.

Autor: Roxana Petrescu

28.10.2011, 00:07 1283

Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din România, a profitat din plin de seceta care a lovit producţia de energie hidro, afacerile companiei crescând în primele nouă luni ale anului cu circa 46% pe fondul realizării unei producţii de energie care se apropie de cea din 2008.

În aceeaşi perioadă de timp, cantitatea de energie produsă de unitatea din bazinul Olteniei a fost cu 35% mai mare faţă de primele 9 luni din 2010.

"Deşi exploatările miniere proprii funcţionează la capacitate maximă, acestea nu pot asigura decât aproximativ 70% din întreaga cantitate necesară funcţionării electrocentralei. Diferenţa de 30% este acoperită de livrările SNLO", se arată pe site-ul companiei.

Au trecut pe profit

Astfel, potrivit datelor furnizate de CEN Turceni, termocentrala a înregistrat în primele nouă luni ale anului afaceri de circa un miliard de lei (254 de milioane de euro), cu 46% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Totodată, compania a recuperat pierderile de 65 de milioane de lei raportate în primele nouă luni din 2010, înregistrând în aceeaşi perioadă a acestui an un profit net de 31 de milioane de lei.

În prima parte a anului, producţia de energie termo a fost favorizată de mai multţi factori. În luna mai, pentru o perioadă de 25 de zile, Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită, ceea ce a lăsat un gol de energie în piaţă. Pe de altă parte, seceta de anul acesta a afectat grav Hidro­elec­trica, cel mai mare pro­du­cător de energie din România. Astfel, la finele lunii trecute Hidroelectrica a anunţat activarea clauzei de forţă majoră din contractele de vânzare a energiei electrice pentru că nu-şi mai putea îndeplini obligaţiile din motive care erau în afara controlului companiei. Înainte însă de activarea acestei clauze, Hidroelectrica a cumpărat energie din piaţă chiar şi de la CEN Turceni pentru a-şi putea onora contractele.

"CEN Turceni a vândut energie către Hidroelectrica la un preţ mai mare decât preţul mediu de pe platforma contractelor bilaterale de pe OPCOM. Ulterior activării clauzei de forţă majoră, CEN Turceni nu a mai livrat energie către Hidroelectrica", mai spun reprezentanţii companiei. Platforma contractelor bilaterale este o platformă de tranzacţionare a bursei de energie OPCOM pe care sunt încheiate contracte cu termene de până într-un an între cumpărătorii şi vânzătorii de energie electrică.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Transelectrica, jumătate din toată producţia de energie din România este acum realizată în termocentrale, numai circa 12% venind de la Hidroelectrica. De exemplu, anul trecut, care a fost unul foarte bun din punctul de vedere al precipitaţiilor, energia hidro a avut o pondere de aproape 36% în producţia naţională de energie, iar cea termo de aproximativ 34%.

Încă o reorganizare

CEN Turceni trece în acest moment prin cel de-al treilea proces de reorganizare iniţiat în ultimii trei ani după ce compania ar fi trebuit să facă parte din structura unui campion naţional, apoi dintr-unul din cei doi giganţi energetici ima­ginaţi de statul român, care acum, sub presiunea FMI, s-au transformat în două complexuri mari bazate exclusiv pe sectorul termo.

CEN Turceni, alături de celelalte două complexuri energetice din bazinul Olteniei, Rovinari şi Craiova, împreună cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia ar trebui să formeze în perioada următoare o singură structură, Complexul Energetic Oltenia. Compania Naţională a Huilei alături de termocentralele Deva şi Paroşeni ar urma să formeze o nouă structură, şi anume Complexul Energetic Hunedoara.

Acest nou plan de reorganizare a producţiei de energie a fost aprobat recent de Guvern, măsura fiind inclusă şi în ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august.

Conform documentului convenit cu FMI, noile companii energetice vor fi privatizate până la finele lunii iunie 2012, potrivit Mediafax. Această soluţie a venit după ce alte două planuri de reorganizare a sistemului energetic au picat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO