Companii

CEZ incheie pana la sfarsitul anului instalarea a 40 de turbine eoline in Dobrogea

CEZ incheie pana la sfarsitul anului instalarea a 40 de turbine eoline in Dobrogea

Pentru armarea fiecarei fundatii sunt necesare 42.000 de kilograme de otel-beton

21.12.2009, 23:15 65

Grupul de utilitati ceh CEZ, care dezvolta in Dobrogea cel maimare parc eolian din Europa construit pe uscat, va finaliza pana lasfarsitul acestui an instalarea primelor 40 de turbine din cele 240pe care proiectul le va avea la final.
In total, parcul din Dobrogea, care va fi construit in doualocalitati, Fantanele si Cogealac, va avea 600 de MW, aproape catun reactor nuclear de la Cernavoda si va fi finalizat in anul 2011,in urma unei investitii de 1,1 miliarde de euro.
Cele 40 de turbine care sunt acum montate fac parte din prima partea proiectului de la Fantanele, unde se vor instala 139 de turbineeoliene, fiecare cu o capacitate instalata de 2,5 MW.

In 2010, multe turbine asteapta vantul
"Pana la sfarsitul acestui an vor fi instalate aproximativ 40 deturbine. Prima parte a proiectului va fi pusa in operare sifinalizata in prima parte a anului 2010", spun reprezentantiiCEZ.
Primele turbine din parcul eolian dezvoltat de CEZ, care esteprimul de amploare din Romania, au fost instalate la sfarsitulverii, proiectul avand o usoara intarziere fata de termeneleanuntate initial. Potrivit reprezentantilor CEZ, prima faza aproiectului, cea de la Fantanele, urma sa fie finalizata pana lasfarsitul acestui an, intreg proiectul urmand sa fie functional lasfarsitul anului 2010.
In ceea ce priveste constructia parcului de la Cogealac, care vaavea 101 turbine eoline si o capacitate de 252,5 MW, aceasta vaincepe in 2010, dupa primirea tuturor avizelor.

Toate eolienele sus in 2011
"Finalizarea celei de-a doua parti a proiectului eolian CEZ esteplanificata in anul 2011, atunci cand va fi pus in operare intotalitate", spun reprezentantii CEZ.
Toate cele 240 de turbine pentru parcul eolian pe care cehii il vorrealiza in Dobrogea sunt livrate de americanii de la GeneralElectric, unul dintre cei mai mari furnizori globali de tehnologiepentru industria energetica.
Cehii, care se afla la prima lor experienta in ceea ce privestemontarea uni parc eolian de dimensiuni semnificative, spun caproiectul va pastra parametrii anuntati inca de la inceput si caavansarea lucrarilor la acest proiect nu a pus pana acum problemaunei eventuale redimensionari.
"In faza de avizare a proiectului s-au efectuat mai multe studiireferitoare la impactul tehnic, cum ar fi, de exemplu, asupraretelei nationale de transport al energiei electrice si la impactulasupra mediului. Aceste studii au fost aprobate in timpuldezvoltarii proiectului de catre autoritatile romanesti competentesi verificate de catre CEZ inainte de a lua decizia de a investi inparcul eolian de la Fantanele si Cogealac. Implementareaproiectului, desfasurata in prezent de grupul CEZ, a dovedit catoate concluziile analizei initiale au fost corecte, acestacolaborand strans atat cu autoritatile, cat si cu operatorulretelei nationale de transport al energiei electrice pentrurealizarea acestei premiere nationale", spun reprezentantiiCEZ.
In ceea ce priveste costurile cu conectarea acestui proiect gigantla reteaua nationala de transport al energiei electrice, acesteavor fi suportate de catre investitor. "Aceste costuri au fostagreate de catre investitor impreuna cu operatorul reteleinationale de transport al energiei electrice si vor fi suportate incadrul acordului de racordare", explica CEZ.
Cehii de la CEZ au intrat pe piata locala in 2005, odata cufinalizarea procesului de privatizare a fostei ElectricaOltenia.
De atunci, cehii s-au implicat in numeroase proiecte de producere aenergiei electrice printre care se numara reactoarele 3 si 4 aleCentralei Nucleare de la Cernavoda, o centrala pe gaze la Galati siproiectul eolian din Dobrogea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO