Companii

Chelnerii romani din Spania: Cine ne da 1.000 euro pe luna in Romania?

Chelnerii romani din Spania: Cine ne da 1.000 euro pe luna in Romania?

Aproape jumatate dintre romanii din Spania lucreaza in servicii

25.06.2009, 00:00 1485

Salariile de cel putin 1.000 de euro lunar pe care le castiga romanii care lucreaza in industria ospitalitatii in Spania ii determina pe acestia sa nu ia in calcul posibilitatea de a se intoarce in tara.

"Pentru mine avantajul unui job in Spania este ca imi raman bani sa merg cu sotia in vacanta, sa ne distram impreuna. Sunt de doi ani aici, alaturi de sotia mea romanca, si lucrez pe post de chelner. Castig 1.000 de euro lunar, iar pe chirie platesc 350 de euro. Am avut norocul sa gasesc un apartament mai ieftin", a spus Sorin Stratulat, un roman de 36 de ani, care lucreaza intr-un restaurant in Mijas, "orasul alb" al Andaluziei, regiune din sudul Spaniei.
Aproape 790.000 de romani erau in Spania in ianuarie anul acesta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, dintre care 45% muncesc in servicii, iar restul in constructii, agricultura si altele.
Daca numarul romanilor stabiliti in Spania se apropie de un milion de oameni, numarul celor care merg in vacanta in Spania este mult mai redus, respectiv 50.000 de persoane.
Manuel Macias Moreno, subdirector de marketing al oficiului de turism din Andaluzia, a spus ca sunt foarte putini romani care vin in vacanta in aceasta regiune, comparativ cu numarul de muncitori romani.
 
Putini turisti romani
"Turisti romani in Andaluzia? Din pacate nu vin prea multi romani pentru vacante in aceasta zona. Ca o estimare as putea spune ca sunt cateva mii de romani, pana la 20.000 pe an, insa un numar foarte redus comparativ cu turistii englezi sau irlandezi pe care ii primim, in total fiind aproape 4 milioane de turisti anual in Andaluzia", a precizat el. Turismul reprezinta aproape 30% din PIB-ul regiunii Andaluzia, iar numarul total de turisti care vin anual in Spania se ridica la 60 de milioane de persoane, potrivit site-ului oficiului de turism din Andaluzia.
Sorin Stratulat a mai precizat ca inca de la 26 de ani pleca pe vapor in diferite tari si ca deja s-a obisnuit sa locuiasca in strainatate. "M-am nascut in Galati si am lucrat ca marinar la compania de navigatie Navrom Galati, dupa care am stat o vreme in Italia, iar acum in Spania", povesteste el.
In orasul Mijas din regiunea Andaluza mai sunt si alti romani care muncesc, insa o parte dintre acestia si-au pierdut locul de munca.
"Cativa prieteni care lucrau tot in restaurante trebuie sa isi caute altceva de munca din cauza problemelor pe care le-au avut patronii", a spus el. Aproape 65.000 de romani s-au intors acasa in primul trimestru anul acesta, iar 70.000 de romani erau inscrisi ca someri in evidentele spaniole, potrivit Cameliei Teodorescu, secretar la Ambasada Romaniei in Spania.
Stratulat nu se gandeste sa se intoarca in Romania. "Este mai bine aici. Pot sa spun ca imi raman bani din salariu dupa ce dau o parte pe chirie si mancare", a precizat el.
Desi are doar 20 de ani, o alta romanca ce munceste in sudul Spaniei spune ca nu ar vrea sa se mai intoarca in Romania in urmatoarea perioada, salariul de baza de 1.000 de euro pe care il castiga fiind suficient pentru acoperirea tuturor cheltuielilor.
 
Chiriile, la fel ca in Capitala
"Lucrez de un an in restaurantul Carretero Puerto din Benalmadena si nu am avut nicio problema cu spaniolii. Inainte lucram intr-un cazinou din Sinaia si am venit in Spania in vizita la un prieten. M-am angajat aici cu recomandare din partea lui, care munceste de mai mult timp in Spania", a spus Cerasela Enoaie, 20 de ani, din Sinaia. "Stau in chirie cu o nepoata de-a mea, mai mare ca varsta decat mine, si platim 600 de euro pe luna. In plus, din salariul si bacsisul castigat reusesc sa fac si economii de la luna la luna, fata de ce faceam in Romania. Ma intretin singura aici", a precizat ea.
In restaurantul pescaresc Carretero Puerto din orasul Benalmadena din sudul Spaniei lucreaza pe post de ospatari in special imigranti.
"Ma inteleg bine cu colegii mei din restaurant. Aproape toti sunt din alte tari decat Spania. Femeile spaniole nu muncesc pe banii pe care muncesc eu sau colegele mele marocane", a mentionat ea.
Tot in sudul Spaniei, in orasul Malaga, intr-un magazin de suveniruri de langa muzeul Picasso lucreaza si Elizabeta, 34 de ani.
"Vorbesc bine spaniola, italiana si engleza. Am muncit o perioada in Italia, iar acum in Spania. Faptul ca stiam engleza si italiana m-a ajutat sa gasesc acest loc de munca, pentru care primesc 1.000 de euro lunar in mana", a spus ea, care lucreaza impreuna cu sotul ei in Malaga.
Dintre romanii care lucreaza in Spania doar 258.141 de romani erau afiliati la sistemul de Securitate Sociala in Spania in luna aprilie. "Referitor la evolutia acestui numar in ultimele luni, cifra variaza foarte putin, plasandu-se in zona 250.000- 260.000 de lucratori. Acestora li se adauga un numar de cateva zeci de mii de lucratori autonomi (sau persoane fizice autorizate)", a spus Camelia Teodorescu.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO