Companii

Cine este miliardarul elveţian care a cumpărat clinicile Hiperdia

Cine este miliardarul elveţian care a cumpărat...

Autor: Georgiana Mihalache

26.10.2016, 15:55 2054

Ernesto Bertarelli, cel mai bogat om din Elveţia, cu o avere estimată de Forbes la 8,6 miliarde de dolari, se află în spatele uneia dintre cele mai mari afaceri din industria medicală locală - Affidea – care a semnat astăzi un acord de achiziţie a centrelor de diagnostic Hiperdia, specializate în servicii de imagistică medicală. Aceasta este treia tranzacţie realizată de grup în ultimele 15 luni, într-o strategie de extindere a afacerii începută odată cu o campanie de rebranding demarată în 2015.

Bertarelli conduce firma de investiţii a familiei sale – Waypoint, din care face parte şi Affidea şi ocupă locul 129 în topul miliardarilor lumii realizat de Forbes, având afaceri în zona de investiţii, cea imobiliară şi în sănătate.

Grupul Affidea din cadrul companiei de investiţii condusă de Bertarelli este activ în 14 state din Europa, printre care şi România în care deţine o reţea de 17 centre de imagistică, medicină nucleară şi tratament al cancerului.

Miliardarul elveţian intra acum două decenii în lumea afacerilor, preluând, de la tatăl său compania de biotehnologie Serono, până în 2006 când a vândut-o pentru 7 miliarde de euro.

Născut în Roma, miliardarul de 51 de ani locuieşte de aproape patru decenii în Elveţia alături de soţia sa, o cântăreaţă britanică, şi cei trei copii, fiind activ atât în domeniul afacerilor, cât şi în sport şi fundaţii caritabile.

Bertarelli este absolventul unui master în finanţe al Universităţii de Business a Harvard şi, pe lângă funcţiile de conducere pe care le deţine în cadrul fundaţiei familiei Bertarelli, conduce şi boardul Şcolii Politehnice Federale din Lausanne şi în cel al alumnilor şcolii de medicină de la Harvard.

Miliardarul conduce fundaţia familiei sale încă din 1998, prin care este susţinută sănătatea, iar în ultimii ani şi-a îndreptat aria de interes şi către educaţie, cultură şi sport.

În 2000, Bertarelli a înfiinţat echipa de yachting Alinghi, concursurile de yahturi fiind o altă preocupare a omului de afaceri.

Grupul Affidea, întregistrat în Olanda, dar care are sediul operaţional în Budapesta (Ungaria), este activ în 14 state din Europa a obţinut anul trecut în România o cifră de afaceri de 45 de milioane de lei şi este al optulea jucător pe piaţa de servicii medicale private, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.În cadrul Affidea sunt integrate şi centrele medicale Sanmed şi Phoenix, preluate în a doua jumătate a anului trecut, afacerile consolidate ale grupului ajungând la 58 de milioane de lei, potrivit reprezentanţilor Affidea.

Topul companiilor din acest sector este dominat de Medlife, cu venituri de 450 de milioane de lei anul trecut, reţeaua Regina Maria, cu cifră de afaceri de 290 de milioane de lei în 2015 şi Medicover, cu venituri de 252 de milioane de lei în 2015.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO