Companii

Cine sunt antreprenorii care au depăşit multinaţionalele în topul firmelor pe judeţe

Autor: Dana Ciriperu

26.02.2013, 00:06 910

Doar şapte companii private româneşti reuşesc să domine economiile din cele 42 de judeţe, cei mai mulţi lideri la nivel de judeţ fiind companii multinaţionale, după cum arată o analiză a ZF, pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Dedeman (fraţii Pavăl) în Bacău, Romaqua (Constantin Creţu) în Harghita, Altex (Dan Ostahie) în Neamţ, Unicarm (Vasile Lucuţ) în Satu-Mare, Romstrade (Nelu Iordache) în Giurgiu, Interagro (Ioan Niculae) în Teleorman şi Nexxon (familia Somai) în Covasna reuşesc să conducă în topul celor mai mari companii din judeţele în care activează.

În rest, economiile locale (pe judeţe) sunt dominate de companii multinaţionale sau în puţine cazuri (Romgaz în Sibiu sau Oltchim în Vâlcea) de către companii de stat, ţinând cont de rezultatele din 2011. ZF a analizat topul companiilor din fiecare judeţ pe baza datelor furnizate de Registrul Comerţului (cifra de afaceri din 2011) pentru a vedea în ce zone businessul antreprenorial este mai puternic decât cel al companiilor străine.

Ponderea antreprenorilor mari, lideri de piaţă, în totalul campionilor pe judeţe este însă extrem de redusă (sub 20%), iar analiza mai scoate în evidenţă şi o discrepanţă uriaşă între marile companii din diferite zone ale ţării. Astfel, dacă cea mai mare companie privată românească din judeţul Bacău - Dedeman - a avut în 2011 afaceri de 475 mil. euro, de cealaltă parte Nexxon - cea mai mare firmă din judeţul Covasna - a avut în acelaşi an afaceri de numai 30 mil. euro. Nici în Botoşani, Vaslui sau Vrancea cifra de afaceri a celei mai mari companii din judeţ nu trece de 100 de milioane de euro.

Numărul companiilor mari puse pe picioare de antreprenori români este însă mai mare şi nu se limitează doar la campionii judeţelor. O bună parte din afacerile private cu acţionariat românesc sunt înregistrate în Capitală (Mobexpertul lui Dan Şucu, afacerile lui Ion Ţiriac sau RCS&RDS - afacerea bihoreanului Zoltan Teszari, înregistrată în Bucureşti) unde liderul este Petrom, cu vânzări de aproape 5,9 mld. euro în 2012, un rulaj greu de egalat de o afacere antreprenorială locală.

Rămân astfel doar şapte companii private româneşti pe primul loc în topul celor mai mari afaceri pe judeţe, iar ponderea redusă a acestora arată că mediul antreprenorial local este încă reprezentat de afaceri mici şi mijlocii, puţini fiind cei care au reuşit să construiască de la zero companii de sute de milioane de euro. Mai mult, sectoarele din consum sau construcţii, unde capitalul local prinsese curaj în anii de boom economic, au fost serios lovite de criză, astfel că insolvenţele şi concedierile au ajuns să înlocuiască ratele de creştere de 30-40%. Cu toate acestea, România are încă sectoare dominate de români (panificaţie, mezeluri, vinuri, ape minerale, transport de marfă, construcţii), afaceri care pot creşte şi reechilibra balanţele în multe judeţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO