Companii

Cine sunt antreprenorii români care nu s-au lăsat depăşiţi de multinaţionale

Cine sunt antreprenorii români care nu s-au lăsat depăşiţi de multinaţionale
16.06.2010, 00:00 81

Afacerile româneşti pornite de la zero de antreprenori au reuşitsă ţină piept concurenţei multinaţionalelor pe 20 dintre cele 80 desectoare din economie analizate în anuarul "Cei mai mari jucătoridin economie", realizat de Ziarul Financiar şi care va apărea pepiaţă la sfârşitul acestei luni.

Cezar Rapotan (Arabesque), Ioan Niculae (Interagro), NeluIordache (Romstrade), Constantin Toma (Grup Romet Buzău) sau DanOstahie (Altex) controlează companii care au reuşit să se menţinălider de piaţă şi în 2009, deşi în multe cazuri businessurile s-auredus cu rate cuprinse între 20% şi 50%, iar restructurărileefectuate de aceste companii au afectat mii de angajaţi.

Românii deţin în continuare controlul şi în pieţe precum mobila,unde compania Mobexpert, controlată de Dan Şucu, e lider de piaţă,dar şi în câteva sectoare din producţia alimentară precummezelurile, vinul sau panificaţia. În aceste industrii, în spateleromânilor au rămas nume grele din businessul mondial precum IKEA(mobilă), Campofrio (mezeluri) sau austriecii de la LLI, o diviziea Raiffeisen. "Cred că situaţia actuală a mediului de businessdepinde foarte mult de momentul în care fiecare a decis să facă unbusiness pe cont propriu. Majoritatea antreprenorilor români(prezenţi în topul celor mai mari jucători - n. red.) şi-au începutafacerile în prima parte a anilor 1990, la fel ca mine. Dacăafacerile (româneşti - n.red.) nu au fost demarate atunci, pentru aavea parte de o acumulare treptată, acum este foarte greu sădispună de un capital suficient pentru a face o acumulare masivă înunul sau doi ani", a explicat Ioan Popa, 53 de ani, omul de afacericare a fondat în 1991 grupul de companii Transavia din Alba Iulia,cel mai mare producător local de carne de pasăre. Transavia aînregistrat în 2009 o cifră de afaceri de aproape 96 de milioane deeuro.

"Eu unul nu ştiu dacă aş mai face ceea ce am făcut, dacă aş fiştiut ce greutăţi vor urma atunci când am ales acest drum", aadăugat fondatorul şi directorul general al Transavia.

Cu toate acestea, potrivit datelor din anuarul "Cei mai marijucători din economie", nicio companie controlată de un antreprenorromân nu a reuşit anul trecut să treacă pragul de vânzări de 500mil. euro, pe o singură entitate fiscală. La nivel de holdinguriînsă, Ioan Niculae de la Interagro spune că a rulat anul trecut înjur de 700 mil. euro, în timp ce afacerile fraţilor Micula sau alelui Ion Ţiriac mai pot trece de acest nivel, potrivit estimărilorZF. Printre sectoarele în care românii deţin controlul în acestmoment se numără atât construcţiile, cât şi agricultura, retailul,producţia de alimente şi băuturi, publicitate, avocatură şi cliniciprivate.

"În mod cert, mediul de business va fi în continuare dominat deafacerile străine, pentru că greutăţile sunt destul de mari şi totmai mulţi antreprenori se gândesc să vândă. În plus, în aceastăperioadă este exclusă deschiderea de noi businessuri",concluzionează Ioan Popa de la Transavia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO