Companii

CMU vrea şi alte achiziţii, după ce a negociat şase luni la Euroclinic

CMU vrea şi alte achiziţii, după ce a negociat şase luni la Euroclinic

Autor: Ioana David

20.09.2010, 23:58 49

Şase luni de negocieri, zece oameni implicaţi în stadiul final,câteva mii de "hârtii". Acestea sunt câteva dintre coordonateletranzacţiei prin care operatorul de servicii medicale privateCentrul Medical Unirea (CMU) preia Euroclinic Hospital &Medical Centers de la grupul financiar Eureko. Tranzacţia semnatăjoi la 6 dimineaţa este estimată de ZF la aproximativ 15 mil. euro,însă această sumă nu a fost confirmată de către niciuna dintrepărţi.

Euroclinic, primul spital privat din România, inaugurat în 2005după investiţii de peste 14 mil. euro, a trecut la concurenţă la adoua încercare a proprietarilor, în condiţiile în care în 2010 lamasa discuţiilor s-au aflat mai puţin de 10 "peţitori". WarghaEnayati, fondatorul CMU, care acum mai păstrează 20% din acţiuni,spune că după ce a vândut către Advent la începutul anului şi-aarătat imediat disponibilitatea pentru o preluare a Euroclinic.Abia atunci grupul Eureko a demarat procedurile de evaluare acompaniei şi de atragere a altor potenţiali investitori. Potrivitinformaţiilor existente, la masa negocierilor s-au mai aflat şiMedLife şi Medicover.

"În poziţia în care Euroclinic este acum, are nevoie fie deinvestiţii agresive cu care să crească, fie de un partener. (...)Pentru Euroclinic este bine să fie parte a unui grup mai mare.Înţelegem că pieţele se schimbă, că se construiesc noi spitale şică noi investitori intră în această piaţă. Eureko este o companiede servicii financiare. Ne-am întrebat dacă pentru noi este bine săfacem spitale sau să-i lăsăm pe alţii, iar noi să ne concentrăm pecore business (activitatea de bază - n.red.)" , a spus Frans vander Ent, country manager al Eureko Ro­mânia, justificând deciziacompaniei de a vinde. El a spus că ofertele primite au fostcomparate nu numai financiar, ci şi ţinând cont de altecondiţii.
Consultanţii Eureko au fost Pricewater­house­Coopers şi casa deavocatură Kinstellar, iar de cealaltă parte CMU a fost consiliat deavocaţii firmei RTPR Allen & Overy.
În ceea ce priveşte brandul Euroclinic, Wargha Enayati a spus că vafi păstrat "într-o primă perioadă", fiind un brand puternic. Pentrucele trei clinici Euroclinic va exista o strategia de branduire,însă Enayati nu a oferit mai multe informaţii în acest sens.Tranzacţia va fi urmată de fuziunea dintre cele două companii, careva demara în momentul în care Consiliul Concurenţei îşi va daacordul. Cătălin Popa, şeful Euroclinic, îşi păs­treazăfuncţia.

"Avem un plan agresiv de dezvoltare cu clinici şi spitale private",a mai spus Enayati, care a estimat că anul acesta afacerile celordouă companii vor sări de 30 mil. euro. În următorii doi-trei anicifra de afaceri ar putea trece de 60 mil. euro, în condiţiilederulării unor investiţii de "zeci de milioane de euro".
În urma fuziunii, asi­guraţii Eureko vor avea acces la întreagareţea de clinici a CMU, iar cola­borarea pe partea de asigurări vacontinua. Pe de altă parte, principalul business al CMU este deabonamente, care generează în jur de jumătate din cifra de afaceri.Tranzacţia va fi finanţată de către bănci, iar CMU va realizaplăţile în momentul în care se primeşte acceptul ConsiliuluiConcurenţei. Repre­zentanţii CMU spun că au ajuns la o listă scurtăde bănci care i-ar putea finanţa. Pe de altă parte, compania aanunţat că are negocieri şi pentru alte achiziţii.
Euroclinic a fost gândit ca o aripă privată a Spitalului Floreasca,fiind unul dintre proiectele pilot prevăzute de strategia privindparticiparea sectorului privat la îmbunătăţirea performanţeisistemului sanitar din România, aprobată prin hotărâre de guvern în2001.

Centrul Medical Unirea:
n are aproximativ 700 de angajaţi în prezent, cea mai mare partefiind medici şi asistente;
n are o reţea formată în principal din policlinici şi omaternitate;
n jumătate din business este generat de abonamentelecorporate;
n de la deschiderea maternităţii în decembrie 2008 până în prezentau fost puţin peste 1.000 de naşteri;
n o naştere costă 6.200 de lei.

Euroclinic

n are 260 de angajaţi, cea mai mare parte fiind medici şi asistenteşi 250 de medici colaboratori;
n în centrul reţelei este spitalul; există şi trei cliniciEuroclinic;
n din punctul de vedere al veniturilor, persoanele asigurategenerează circa 1%. Două dintre specialităti, obstetrica şichirurgia, generează cumulat 70% din venituri;
n în jur de 1.700 de naşteri au loc anual;
n o naştere costă 6.500 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO