Companii

Comceh Calarasi a inchis fabrica de hartie de scris

23.09.2008, 17:30 1481

Producatorul de hartie Comceh Calarasi, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de profil, cu afaceri de circa 36 de milioane de euro in 2007, a inchis luna trecuta fabrica de hartie de scris care avea o capacitate totala de productie de 22.000 de tone.
Contactati de ZF, reprezentantii companiei au confirmat oprirea productiei la hartia de scris si au spus ca deocamdata nu s-a realizat niciun demers oficial in acest sens, urmand ca la sfarsitul saptamanii viitoare sa ofere mai multe informatii legate de inchidere si de numarul de angajati care lucreaza in aceasta sectie.
Comceh, detinuta de compania Cartalux inregistrata in Luxemburg, are doua capacitati de productie, una pentru hartie tissue (servetele, batiste, hartie igienica, prosoape de bucatarie), iar cealalta pentru hartie de scris. In cele doua sectii de productie sunt angajati aproape 370 de oameni, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.
Dupa inchiderea diviziei de hartie de scris, producatorul din Calarasi va realiza doar produse finite din hartie tissue sub marcile proprii Volare, SunFlowers, Onda si OndaCasa, precum si semifabricate, utilizate de alte firme pentru confectionarea produselor din hartie tissue.
Capacitatea de productie a Comceh este de 30.000 de tone pe an pentru hartia igienica si de 22.000 de tone pe an pe hartia de scris, potrivit ultimelor date disponibile, insa productia efectiva de hartie de scris se situa in jurul a 18.000 de tone anual. Astfel, luand in calcul un pret mediu de 800 de euro pe tona de hartie de scris, valoarea vanzarilor Comceh pe acest segment ajunge la aproape 15 mil. euro, potrivit calculelor ZF.
Anul trecut exporturile Comceh reprezentau circa 25% din cifra de afaceri a companiei si se datorau in mare parte vanzarilor de semifabricate tissue, potrivit declaratiilor facute anterior pentru ZF de Antonio Romagnolo, fostul director general al producatorului de hartie Comceh.
Primele inchideri de fabrici in industria celulozei si hartiei au avut loc in 2005, iar anul trecut companii precum Ambro Suceava si Celhart Donaris Braila au inchis fabricile de celuloza, iar Letea Bacau a renuntat la fabrica de pasta mecanica, potrivit informatiilor furnizate de patronatul din industrie (ROMPAP). Cresterea pretului la energie electrica, gaz metan si materie prima a afectat industria de celuloza si hartie care a inregistrat o scadere a productiei de hartii din cauza inchiderilor de fabrici.
Cu toate acestea, in productia de celuloza mai activeaza Somes Dej, iar in productia de semiceluloza Celrom Turnu Severin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO