Companii

Compania Electrolux, care are şi pe piaţa locală afaceri de peste 500 milioane de lei, se teme că va pierde pe plan global 10 milioane de euro din cauza tarifelor impuse de Trump

Compania Electrolux, care are şi pe piaţa locală...

Autor: Alexandra Cepăreanu

18.07.2018, 19:26 203

Compania internaţională Electrolux, care activează şi în România cu o fabrică la Satu Mare, având afaceri pe piaţa locală de 512 milioane de lei (peste 110 milioane de euro), se teme că tarifele impuse de Donald Trump vor scumpi costurile materiilor prime. Astfel, compania ar putea pierde 10 milioane de euro în a doua jumătate a anului, relatează Bloomberg.

Prin urmare, tarifele de 10%, anunţate săptămâna trecută, ce ar fi impuse pe o serie de mărfuri produse de chinezi, vor duce cu siguranţă la cheltuieli în plus, a anunţat compania de la Stockholm. Aceste tarife se aşteaptă să intre în vigoare după încheierea unei perioade de analiză şi reacţii, care vor avea loc la sfârşitul lunii august.

„Tarifele nu au intrat încă în vigoare, deci este puţin dificil să evaluăm cu exactitate impactul pe care îl vor avea”, a declarat Jonas Samuelson, directorul executiv al companiei, într-o conferinţă de presă care a avut loc după ce compania Electrolux a raportat situaţia financiară din al doilea trimestru.

Compania importă componente pentru aspiratoare din China. Acestea sunt subiectul primelor tarife, pe  200 de miliarde de produse chinezeşti, potrivit listei publicate de reprezentantul comercial al Statelor Unite.

Separate, tarifele impuse de preşedintele Donald Trump asupra oţelului şi aluminiului importate în SUA duc la creşterea costurilor materiilor prime, a adăugat compania.

În SUA, Electrolux are fabrici de producţie în Tennessee şi Carolina de Sud şi a anunţat în martie planurile sale de extindere ale fabricilor în Springfield şi Tennessee, potrivit presei internaţionale.

În timp ce Electrolux a raportat vânzări şi profituri mai bune decât se aştepta în trimestrul doi, Samuelson a avertizat piaţa în legătură cu creşterea costurilor materiilor prime, dar şi în legătură cu costurile valutare, şi de asemenea, a redus perspectivele cererii pentru America Latină şi America de Nord, „cauzate de costuri mai mari la intrarea în piaţă”.

În prezent, compania estimează că materiile prime vor ajunge să coste peste 172 de milioane de euro în 2018.

„Am subliniat faptul că războaiele comerciale şi taxele de import impuse în rândul industriilor noastre afetează negativ Electrolux, şi în ciuda eforturilor permanente ale companiei de a încerca să evite acest lucru, cred că acum începem să vedem efectele lor”, a declarat Pareto Securities.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO