Companii

Companiile farma au amanat lansari de produse cu vanzari de milioane de euro

Companiile farma au amanat lansari de produse cu vanzari de milioane de euro
16.11.2009, 23:20 157

Producatori internationali din industria farmaceutica au amanatlansari de zeci de medicamente anul acesta, in conditiile in carepretul cu care produsele se inregistreaza in Romania este mai micdecat in alte 12 state europene.

"Am amanat pe o perioada nedeterminata lansarea a opt produsecare erau programate pentru 2009", a spus Simona Melnic, head ofmarket access al Novartis Pharma Services.

Novartis se afla pe locul patru in topul celor mai mari jucatoridin industria farmaceutica, cu o cota de piata de 6% si cu vanzaride 115 mil. lei in trimestrul trei al acestui an (27 mil. euro).Vanzarile celor opt produse erau estimate la peste un milion deeuro. In ceea ce priveste 2010, Simona Melnic a precizat ca toateaprobarile sunt in stand by in acest moment.

La nivel european, pretul unui medicament din categoria celor cuprescriptie medicala se calculeaza prin raportarea la alte state,astfel ca un pret mult mai mic in Romania ar putea influentastabilirea nivelului de pe alte piete europene.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane aProducatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a spus cafiecare dintre cei 26 de membri ai asociatiei aveau programata celputin o lansare, astfel ca peste 26 de produse nu au venit anulacesta pe piata.

Printre membrii ARPIM se numara giganti precum Pfizer, Novartis,Merck sau GlaxoSmithKline.

In luna aprilie a acestui an, Ministerul Sanatatii a stabilitnoi preturi la medicamente rezultate in urma schimbariimetodologiei de calcul, prin care preturile s-au redus in medie cu10%.

Potrivit ARPIM, aceste preturi au facilitat crestereaexporturilor paralele (achizitia de produse din Romania sirevanzarea lor in state cu preturi mai mari), care ajung la circa5-7% din vanzarile de medicamente, adica in jur de 100 de milioanede euro, potrivit estimarilor ZF.

"Putem anticipa ca exporturile paralele vor ajunge la 12% anulviitor si la 20-25% intr-un orizont de timp de doi ani", a mai spusZaharescu. El a facut aceasta proiectie pe baza datelor din Grecia,care incepand cu 2000 a implementat masuri similare, iarexporturile pararele au ajuns la 25% dupa doi ani. ReprezentantiiARPIM mai spun ca firmele din domeniu sunt afectate de introducereasistemului de clawback, prin care ei platesc intre 5 si 11% dinvanzarile catre stat. Recent, Ministerul Sanatatii a marittermenele de plata la care se platesc datoriile in sistemul sanitarastfel ca, potrivit ARPIM, facturile din iulie anul acesta se vorplati abia in fabruarie anul viitor.

Plata primilor bani din clawback se face insa in ianuarie 2009,bani care sunt aferenti trimestrului patru din acest an.Reprezentantii ARPIM mai spun ca sistemele de clawback practicatein Europa se calculeaza la nivelul vanzarilor care depasesc bugetulstabilit initial, si nu la nivelul cifrei de afaceri globale a uneicompanii.

In aceasta perioada, se afla in dezbatere publica un proiect alMinisterului Sanatatii de modificare a preturilor pentrumedicamentele care urmeaza sa vina in tara, prin raportare la mediacelor mai mici preturi europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO