Companii

Consiliul Concurenţei: Consumul de lemn de foc este triplu faţă de producţia locală; este posibil ca problemele de aprovizionare să reapară în perioada următoare

Consiliul Concurenţei: Consumul de lemn de foc este...

Autor: Roxana Rosu

26.10.2017, 14:59 885

Aproape jumătate dintre gospodăriile din România utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire (47%), iar consumul este de trei ori mai mare decât producţia, fiind posibil să mai apară şi în viitor probleme legate de aprovizionare, aşa cum s-a întâmplat în iarna trecută, se arată într-o analiză realizată de Consiliul Concurenţei asupra industriei de profil.

”În cadrul analizei s-au constatat o serie de disfuncţionalităţi manifestate, cu precădere, în ultima parte a anului 2016, în aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc destinat încălzirii locuinţei. Producţia de lemn de foc din fondul forestier national este estimată de Institutul Naţional de Statistica la aproximativ  4.130 - 5.060 mii mc/an, iar consumul de lemn de foc la o valoare de 3 ori mai mare. În aceste condiţii populaţia a achiziţionat lemn de lucru pentru a-l utiliza la încălzirea gospodăriei, ceea ce a condus la scăderea cantităţii de materie primă pentru industria din domeniu”.

În situaţia în care condiţiile de piaţă se menţin, iar volumul de lemn de foc pe care îl va avea la dispoziţie RNP - Romsilva pentru aprovizionarea cu prioritate a populaţiei va scădea de la aprox. 1.200 mii mc/an la 500 mii mc/an, conform Regulamentului (din 31 august 2016) privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, este foarte probabil ca aceste disfuncţionalităţi să se repete şi în perioada următoare.

Ca urmare, Consiliul Concurenţei recomandă realizarea unor studii referitoare la sursele şi necesarul de aprovizionare cu lemn de foc destinat încălzirii locuinţelor, precum şi cercetări privind posibilitatea aclimatizării, în România, a unor specii arborescente energetice.

În acelaşi timp, Consiliul recomandă identificarea unor soluţii care să permită punerea pe piaţă, în avans, în situaţii de criză, a unor cantităţi de masă lemnoasă programate la recoltare pentru anul de producţie următor, precum şi identificarea unor soluţii/instrumente pentru dezvoltarea ofertei de masă lemnoasă, în condiţii de recoltare integrală a posibilităţii anuale autorizate.

În urma propunerilor Autorităţii de Concurenţă a fost modificat Codul Silvic şi Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică astfel încât să crească cantitatea de lemn de foc destinată populaţiei: în cazul Romsilva cantitatea de lemn de foc va creşte de la 500.000 mc la 3.000.000 mc.

Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei a constatat că prin modificarea adusă legislaţiei silvice primare şi secundare, cu privire la comercializarea de către administratorii de fond forestier proprietate publică a masei lemnoase pe picior, s-au introdus restricţii concurenţiale.  ”Aceste modificări restrâng concurenţa în ceea ce priveşte participarea la licitaţiile organizate de administratorii de păduri proprietate publică pentru comercializarea masei lemnose pe picior, a companiilor neatestate pentru lucrări de exploatare forestieră, precum şi a persoanelor fizice cu necesar de masă lemnoasă cu destinaţia lemn de foc, acestea nefiind eligibile pentru aceste licitaţii”.

Autoritatea recomandă eliminarea acestor restrângeri concurenţiale, prin modificarea legislaţiei silvice: să se elimine condiţia atestării sau să se permită participarea la licitaţiile organizate de administratorii de păduri proprietate publică, inclusiv a companiilor/persoanelor fizice care au încheiat contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi pentru activitatea de exploatare forestieră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO