Companii

Continental aloca 25 mil. euro anul viitor pentru cresterea productiei

30.11.2005, 19:52 22

Compania isi propune sa castige din reducerea comertului cu anvelope second hand.

Producatorul de anvelope Continental Automotive are ca tinta pentru 2006 cresterea capacitatii de productie a fabricii din Timisoara cu aproape 12%, iar pentru atingerea acestui obiectiv va aloca circa 25 de milioane de euro. Oficialii firmei spun ca in urma acestei investitii, compania va produce anul viitor 12,5 milioane de anvelope, fata de 11,2 milioane de unitati cat estimeaza pentru acest an.

"Potentialul pietei este urias, existand doua directii majore de crestere. Prima ar fi legata de eliminarea din Romania a comertului de anvelope second hand, care in 2005 se ridica la 800.000 de unitati. Al doilea element de crestere va fi pe piata de anvelope de iarna. In momentul de fata, proportia de anvelope comercializate este de 80% pentru cele de vara si 20% pentru cele de iarna, insa tinand cont de particularitatile geografice ale tarii si de numarul de masini noi comercializate, raportul ar trebui sa fie undeva la 50-50%", a declarat pentru ZF Transilvania Martin Zaloudek, directorul unitatii de vanzari Continental Automotive Romania.

Concernul german opereaza in Romania de cinci ani, cand a deschis la Timisoara divizia de anvelope pentru autoturisme, investitia initiala depasind 100 de milioane de euro. De atunci si pana in prezent, in fabrica s-au investit aproximativ 70 de milioane de euro pentru extinderea capacitatilor de productie. Aici sunt produse anvelope cu diametrul cuprins intre 13 si 16 toli (32,5- 40 cm), care sunt prevazute sa ruleze la viteze de pana la 240 km/h.

Pe langa marca premium a concernului, Continental, sunt produse, de asemenea, anvelope cu marcile Barum, Uniroyal, Mabor, Semperit, Gislaved, Viking, precum si o serie de alte branduri exportate pe pietele din Europa si din Statele Unite. "Portofoliul nostru de produse include aproximativ 1.200 de repere, dintre care anul acesta la Timisoara am produs 750 de sortimente, cu 308 mai multe decat anul trecut", a precizat Zaloudek.

Continental a produs pana in prezent in Romania peste 30 de milioane de anvelope, printre clienti figurand constructori auto precum Renault - Dacia, Fiat, Suzuki, Volkswagen si Toyota.

Concernul german Continental a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 12,6 miliarde de euro, fata de 11,5 miliarde de euro in 2003. Pe primele noua luni din 2005, profitul a crescut cu 11,1%, fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

"Volumul de vanzari realizat in Romania la anvelopele pentru autoturisme se situeaza la aproximativ 16,5% din totalul vanzarilor concernului si au inregistrat o crestere de 10% fata de anul trecut. Acest procentaj este in crestere in conditiile in care estimam ca in urmatorul an Romania va absorbi aproximativ 1,6 milioane de anvelope noi. Pare o cifra mare, insa este destul de putin daca ne raportam la parcul auto local", a mai declarat directorul unitatii de vanzari a companiei.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, Continental Automotive a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 165 milioane de euro si un profit net de aproximativ 20 de milioane de euro, lucrand cu un numar de 1.162 de angajati.

Grupul german detine in Romania, pe langa fabrica de anvelope de la Timisoara, fabricile de componente industriale Contitech Romania, PHX Romania, Phoenix Unio la Carei si uzina de componente auto Continental Automotive Products la Sibiu. Potrivit propriilor estimari, investitiile totale ale Continental pe piata romaneasca depasesc 240 de milioane de euro.

Datele Camerei de Comert si Industrie arata ca anul trecut in Romania s-au produs 12,6 milioane de anvelope, companiile Continental si Michelin realizand impreuna peste 90% din productie. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO