Companii

Copos: Este mai rau decat am prevazut. Ana Hotels va avea scaderi de peste 30% in acest an

Copos: Este mai rau decat am prevazut. Ana Hotels va avea scaderi de peste 30% in acest an

Desen: Romeo Raileanu

23.04.2009, 00:00 47

George Copos, care controleaza grupul de firme Ana Holding, cu activitati in industria hoteliera, electrotehnica, alimentara si a serviciilor, estimeaza pentru acest an scaderi mai mari decat cele prevazute la sfarsitul lui 2007, activitatea hotelurilor detinute urmand sa se contracte cu peste 30%. "In noiembrie-decembrie ne-am bugetat scaderi de 10%, dar acum ne-am dat seama ca pe hoteluri, diminuarea va fi de 25-30% fata de bugetul initial. Ianuarie si februarie au mers foarte rau, martie ceva mai bine, dar per total, in 2009 vom vedea schimbari importante in aceasta industrie. Multe hoteluri vor da faliment pentru ca au construit cu 2.000 euro/mp, au cumparat terenul cu 4.000 euro/mp, si-au gasit spatii care nu au nicio legatura cu industria ospitalitatii si nu au servicii", a declarat George Copos.
Cu cateva luni in urma omul de afaceri anunta o crestere de 2% a afacerilor, pe fondul reducerii gradului de ocupare in hoteluri.
Grupul are in proprietate hotelurile de cinci stele Crowne Plaza si Hilton din Bucuresti, unitatile Europa si Astoria din Eforie Nord, precum si hotelurile de trei stele Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov.
Criza economica l-a determinat pe proprietarul Ana Holding sa treaca la restructurari in toate companiile pe care le detine, cel mai mare numar de persoane disponibilizat, 30% din total, fiind din interiorul Ana Imep Pitesti (industria producatoare de motoare electrice - n. red.). "Productivitatea n-a crescut, desi toti voiam salarii duble. Am beneficiat de criza si am facut restructurari la toate societatile, inclusiv la Hilton, de unde am dat afara 7-8 oameni din 300 in total. Dupa asta mentalitatea celorlalti s-a schimbat imediat. De la Ana Imep am disponibilizat 300 de oameni din 1.000", spune Copos. Si pentru Ana Imep au fost bugetate scaderi, de la 42 mil. euro in 2008 la 30 mil. euro anul acesta, in conditiile in care 97% din productie merge la export, iar puterea de cumparare in tarile cu care colaboreaza a scazut semnificativ.
Si afacerile in imobiliare au de suferit anul acesta, majoritatea proiectelor fiind amanate pe termen nedefinit. "Am finalizat imobilul de lux de 14 apartamente in Bucuresti pe Radu Beller, in urma unei investitii de 7 mil. euro, dar deocamdata nu merita sa il vindem. Cu celelalte proiecte, pentru care avem deja autorizatii suntem in asteptare, chiar daca putem incepe constructiile de maine. Valoarea proiectelor in stand-by ajunge la 200 de milioane de euro, dar suntem dispusi sa asteptam oricat pentru a nu da faliment", explica Copos, care asigura ca nicio companie din Ana Holding nu se va inchide.
Proprietarul Ana Holding estimeaza o cifra de afaceri de 100 mil. euro pentru grupul sau, in scadere cu pana la 30% fata de anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO