Companii

Crăciunul sau revelionul la munte? Pachetele de Anul Nou, de două ori mai scumpe decât în restul anului

Crăciunul sau revelionul la munte? Pachetele de Anul Nou, de două ori mai scumpe decât în restul anului

Autor: Mirabela Tiron

28.09.2010, 23:20 83

"Nu oferim niciun discount pentru rezervările timpurii. La noi,clienţii îşi rezervă cu un an înainte sejurul de Crăciun sauRevelion, fiind clienţi fideli. În momentul de faţă 90% dincamerele pe care la avem sunt rezervate pentru sărbătorile deiarnă", a declarat un reprezentant al complexului Cheile Grădişteidin Moeciu, care operează 280 de locuri de cazare în şapte vile şidouă hoteluri.

Complexul, deţinut de omul de afaceri Ovidiu Gârbacea, a avutanul trecut o cifră de afaceri de aproape 2,5 mil. euro, potrivitrezultatelor de pe siteul Ministerului Finanţelor, care cumuleazăcifrele celor trei companii: Cheile Grădiştei, Cheile GrădişteiTurism şi Cheile Grădiştei Sport.

Preţul unei vacanţe de trei nopţi în perioada Revelionuluiîncepe de la 200 de euro, potrivit oficialilor complexului, care aumai precizat că au menţinut tarifele de cazare din preajmaCrăciunului la nivelul celor practicate în prezent, adică de la 120de lei pe noaptea de cazare în funcţie de vila aleasă.

Mai ieftin dacă e cumpărat "din timp"

Pentru a atrage turişti în preajma sărbătorilor de iarnă, celemai multe unităţi de cazare oferă reduceri dacă rezervarea se facecu câteva luni înainte, până la jumătatea sau sfârşitul luniioctombrie, prin programul de rezervări timpurii.

"Turiştii care îşi rezervă şi plătesc sejurul pentru Crăciun sauRevelion până pe 15 octombrie primesc un discount de 15% la preţulvacanţei. Numărul rezervărilor care s-au făcut până în prezent esteaproape similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut", adeclarat un oficial al hotelurilor Poiana şi Bradul din PoianaBraşov, controlate de omul de afaceri George Copos.

Anul acesta, al treilea hotel deţinut la munte de Copos, Sportuldin Poiana Braşov, cu o capacitate de 89 de camere, nu va primiturişti deoarece a fost închis pentru lucrări de renovare.

Aproape 25% din camerele hotelurilor Poiana şi Bradul au fostrezervate până în prezent pentru vacanţele de Crăciun şi Revelion,preţul pe noaptea de cazare începând de la 49 de euro de persoanăşi respectiv de la 98 de euro pentru Anul Nou, potrivit oficialilorcompaniei. Capacitatea totală de cazare în hotelurile Poiana şiBradul pusă la dispoziţia turiştilor pentru vacanţa de Crăciun şide revelion este de 108 camere.

"Sejurul de Crăciun trebuie să fie de cel puţin trei nopţi şiinclude cină festivă în seara de ajun", potrivit datelor de pesite-ul anahotels.ro.

Pe de altă parte, sejurul de revelion costă dublu faţă de cel deCrăciun, preţul unei nopţi de cazare fiind de 98 de euro lahotelurile Poiana şi Bradul, faţă de 49 de euro de Crăciun. Maimult, turiştii trebuie să rezerve cel puţin cinci nopţi de cazarefaţă de minimum trei nopţi de Crăciun, ceea ce înseamnă că vacanţade revelion costă cel puţin 489 de euro de persoană la cele douăhoteluri din Poiana Braşov. În cazul în care turistul decide să îşiprelungească vacanţa şi să stea şi după Anul Nou, preţul pe noapteeste de 59 de euro.

"În preţ este inclusă cina festivă în seara de revelion şiprogram artistic live."

George Copos ar putea încasa de la cele două hoteluri 30.000 deeuro doar din vacanţa de Crăciun şi 100.000 de euro din cea derevelion în cazul în care s-ar ocupa toate camerele, potrivitcalculelor ZF, ce iau în considerare preţul camerei şi al unuisejur.

Şi agenţiile vin cu oferte

Pachete de vacanţă la reduceri se găsesc şi la agenţiile deturism. "Până acum am vândut în jur de 100 de pachete de vacanţăpentru sărbătorile de iarnă în destinaţii din străinătate. Avemsejururi în Sharm el Sheik, Catania şi oraşe din Franţa la reducerice variază între 5% şi 20%, cu rezervare şi plată până pe 31octombrie", a declarat Alin Burcea, care deţine agenţia de turismParalela 45, cu o cifră de afaceri de 10,1 mil. euro şi un profitde 540.000 de euro. Un sejur în străinătate în perioadarevelionului începe de la 400 de euro de persoană. El a maiprecizat că deşi românii au început deja să rezerve vacanţe deiarnă, îi este greu să anticipeze câte pachete va vinde. "Încondiţiile în care doar 4,5% din români îşi cumpără de-a lungulunui an vacanţe, din calculele noastre, este greu de programat ocreştere a vânzărilor."

Cine pleacă în vacanţă

Anul trecut aproape 35.000 de români şi-au cumpărat vacanţe înstrăinătate în perioada Crăciunului şi a revelionului de laagenţiile de turism, iar peste 60.000 au ales destinaţiile interne,potrivit oficialilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism(ANAT).

"Cei mai mulţi români care aleg destinaţii externe se orienteazăcătre Austria, dar şi alte destinaţii de schi sau către zone maicalde din Egipt", a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvântal ANAT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO