Companii

Crescătorii de animale vor desfinţarea ANSVSA: Era stat în stat

Autor: Gabriel Razi

24.02.2011, 18:09 183

Mai multe asociaţii profesionale ale crescătorilor de bovine,ovine şi caprine, printre care şi Federaţia Crescătorilor de Bovinedin România(FCBR), cer Guvernului desfiinţarea Autorităţii SanitarVeterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), principalainstituţie care supraveghează sănătatea alimentară şi circulaţiaproduselor de origine animală.

Propunerea vizează intrarea instituţiei în subordineaMinisterului şi Dezvoltării Rurale, respectiv a MinisteruluiSănătăţii(MADR), reducerea numărului de angajaţi şi privatizarealaboratoarelor de analiză sanitar-veterinară din toatejudeţele.

Bela Atilla Kelemen, membru în Comisia pentru agricultură,silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din CameraDeputaţilor, spune că rolul ANSVSA este vital şi că o decizie înacest sens este foarte importantă.

"Nu cred că e cazul să se desfiinţeze ANSVSA, eu nu sunt deacord. Siguraţa alimentară este o problemă foarte importantă şitrebuie să mai discutăm. Siguranţa alimentară este în prezentasigurată de la furculiţă la furcă de medicul veterinar şi acestlucru trebuie să ramână aşa", a declarat Kelemen pentru ZF.

Ciprian Luca, deputat PSD Arad, crede că reformarea ANSVSA arputea da cale liberă abuzurilor.

"În prezent, există 2.500 de medici veterinari concesionaţi lanivelul ţării. Ei controlează crotaliile de identificare pentrufiecare animal, fapt care asigură un control strict al animalelor.Prin reformarea instituţiei, aceste atribuţi vor fi controlate deasociaţii care vor putea folosi un crotaliu pentru o sută de oi",spune Ciprian Luca.

De cealaltă parte, Mircea Ciurea, preşedintele FCBR, spune căorganizaţia pe care o conduce a cerut restructurarea ANSVSA şi nudesfinţarea acesteia.

"Nu am cerut desfinţarea ANSVSA, am cerut restructurarea ei şitrecerea în cadrul MADR. Instituţia asta a făcut mai mult rău decâtbine. Datorită ANSVSA s-au înschis atâtea abatoare. La ANSVSA erastat în stat", a afirmat Ciurea pentru ZF.

În privinţa privatizării laboratoarelor ANSVSA, Mircea Ciurea,spune că nu va fi nicio diferenţă pentru că preţurile practicate deinstituţie sunt ridicate.

"Când am făcut solicitatrea nu ne-am gândit la laboratoare şi lace se va întâmpla cu ele. Oricum aveau costuri ridicate, treimilioane pentru o probă de apă este mult", spune Ciurea.

Deputatul UDMR Bela Atilla Kelemen se arată deschis lapropunerea de privatizare a laboratoarelor însă avertizează cătrebuie menţinute condiţiile de siguranţă.

"Privatizarea laboratoarelor sanitar-veterinare se mai poatediscuta, însă trebuie fixate bine condiţiile de siguranţă pe caretrebuie să le îndeplinească un particular, pentru că acest domeniunu e de joacă", spune Kelemen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO