Companii

Cum a ajuns City Mall din „cea mai mare tranzacţie imobiliară din Bucureşti“ în insolvenţă

Cum a ajuns City Mall din „cea mai mare tranzacţie imobiliară din Bucureşti“ în insolvenţă

Autor: Cristi Moga

01.11.2010, 23:55 51

Centrul comercial City Mall din Bucureşti, care în 2006 eravândut pentru 103,5 milioane de euro către fondul australian deinvestiţii APN Funds, în cea mai mare tranzacţie imobiliară dinBucureşti până la vremea respectivă, ar urma să intre astăzi îninsolvenţă la solicitarea proprietarilor, în condiţiile în carecompania are de rambursat în această lună un împrumut de 40 demilioane de euro către UniCredit.

Reprezentanţii APN au solicitat în urmă cu o săptămână intrarea îninsolvenţă a firmei Victoria Holding, în portofoliul căreia se aflămallul, termenul de judecată fiind stabilit pentru astăzi, 2noiembrie.

"Deşi discuţiile continuă, banca (Uni­Cre­dit - n.red.) a notificatcreditorul (Victo­ria Holding - n.red.) că împrumutul trebuierambursat integral. Ca rezultat al acestei notificări, subsidiaragrupului nu mai are capacitatea de a-şi achita datoriile, astfel căprobabil va fi solicitată intrarea în procedură de insolvenţă",spuneau reprezentanţii companiei australiene într-un anunţ publicatsăptămâna trecută.
Valoarea de piaţă a proiectului a scăzut până la 35,4 mil. euro lajumătatea acestui an, sub valoarea creditului rămas de rambursatcătre UniCredit, ca urmare a scăderii cu 90% a profituluioperaţional, de la 3,1 mil. euro la 308.000 euro.

Intrarea în insolvenţă a proiectului nu înseamnă automat falimentulsau în­chiderea acestuia, urmând doar ca un cuvânt greu de spus cuprivire la viitorul mallului să îl aibă UniCredit, principalulcreditor al proiectului, potrivit datelor existente.
Inaugurat în 2005, City Mall era la vremea respectivă doar altreilea mall modern construit în Bucureşti. Rezultatele sale înceea ce priveşte numele chiriaşilor atraşi, traficul de vizitatorişi vânzările au fost însă de la început mai slabe decât cele alecompetitorilor, Plaza România şi Bucureşti Mall, astfel că la doarun an de la deschidere mai multe spaţii erau deja goale, iaradministratorii îşi propuneau să schimbe portofoliul dechiriaşi.

Mallul era la acea vreme în proprietatea firmelor AP Investments şiKalidom, precum şi a oamenilor de afaceri Steven Jonathan Kaye şiWarren Roiter. Aceştia nu au apucat însă să schimbe prea mulţichiriaşi ai mallului deoarece au găsit în câteva luni un altcumpărător - australienii de la APN - care a plătit 103,5 mil. europe un mall care în urmă cu un an costase 46 mil. euro.
Australienii au venit cu un alt administrator - Lucian Creţu - carea vrut la rândul său să schimbe mixul de chiriaşi, astfel ca "circa30-50% dintre viitorii chiriaşi să fie companii care nu suntprezente pe piaţa locală".

Creţu a stat la conducerea City Mall ceva mai mult de un an, fiindschimbat în 2008 cu Mihai Agaficioaia, cel care şi-a propus pentrua treia oară să schimbe mixul de chiriaşi din centrul comercialchiar înainte ca efectele crizei să îşi facă simţită prezenţa şi înRomânia, moment în care majoritatea retailerilor au frânat procesulde expansiune.
Australienii au încercat să crească veniturile centrului comercialşi prin transformarea unei aripi a proiectului în spaţii debirouri, dar nu au reuşit să găsească clienţi nici pentru nouadestinaţie a proiectului.
În aceste condiţii, principalii chiriaşi ai mallului au rămassupermarketurile Billa şi Primăvara, magazinul Sprider Stores sauretailerul de electrocasnice Domo, în timp ce nume precum Zara,C&A sau New Yorker, retaileri de îmbrăcăminte care s-au extinsputernic în ultimii ani, au ocolit proiectul situat vizavi decimitirul Bellu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO