Companii

Cum a ajuns Duster sa fie lansat la Geneva alaturi de cele mai scumpe masini din lume

Cum a ajuns Duster sa fie lansat la Geneva alaturi de cele mai scumpe masini din lume
05.03.2010, 00:00 32

Salonul Auto de la Geneva este unul dintre putinele evenimenteeuropene din industrie la care sunt prezente aproape toate marcileexclusiviste din lume, al caror pret porneste de la 500.000 deeuro.

Prin lansarea lui Duster, Dacia a dovedit la Geneva ca este omarca auto independenta de Renault, cu o gama proprie si un standcare sa-i reflecte statutul de marca auto europeana. Astfel, langastandul lui Duster nu mai era Renault, ci Saab, Opel sau Chevrolet,care prezentau modelele electrice Volt si Ampera sau Corvette,Cadillac si Maserati. Astfel, in hala unde era amplasata Dacia erauprezenti cei de la GM, Skoda, Audi, dar si Ferrari, Maserati, Spyker, Lamborghini sau Bentley. Spredeosebire de Paris, unde domina francezii, sau Frankfurt, unde celemai mari standuri apartin marcilor germane, Geneva este consideratun "teren neutru" amplasat in centrul Europei, unde toate marcilesunt "egale".

Cu toate ca in cadrul Salonului mai erau prezente si marcilow-cost precum Tata sau Byd, producatori de masini electriceieftine si care il au ca actionar pe Warren Buffet, premiera luiDuster a atras la fel de multi jurnalisti ca la o conferintaMercedes-Benz sau Audi, care au apelat la "trucuri" de marketingprin prezenta in stand a unor vedete.

Michael Schumacher, pilotul echipei Mercedes-Benz, care aprezentat noul SLS, in timp ce Justin Timberlake a venit laconferinta de presa a Audi.

Modele Eco - unul dintre ele "made in"Craiova

Cele mai importante lansari din cadrul Salonului Auto de laGeneva, in afara de Duster, au fost reprezentate de automobilelehibride sau cu propulsie hibrida. Aproape toti constructorii autoprezenti la salon au prezentat cel putin un model "eco". Si daca nuera electric sau hibrid, era pe GPL sau care beneficia detehnologii precum sistem Start/ Stop pentru motor sau aerodinamicaimbunatatita.

Ford odata cu lansarea celei de-a treia generatii a lui Focus,modelul compact al constructorului american, care va ficomercializat atat in Europa, cat si in Statele Unite, a anuntatlansarea motoarelor EcoBoost, gama din care va face parte sipropulsorul fabricat la uzina de la Craiova. Primul model care vafi echipat cu un astfel de motor va fi Mondeo, urmat de alteversiuni.

BMW a anuntat odata cu premierele prezente in stand o"democratizare" a tehnologiilor de reducere a emisiilor. Spreexemplu, daca sistemele de propulsie alternative la finele anilor'90 au fost intai lansate pe modele de top, asa cum a procedat BMWcu Seria 7 Hydrogen, acum s-au reorientat catre modelele "devolum".

Spre exemplu, BMW Group a lansat in urma cu doi ani modelul MINIE electric, pe care l-a oferit in sistem leasing companiilor.Acesta a fost primul pas din "Project i", proiectul BMW Group de aconstrui masini electrice pentru traficul din marile aglomeratiiurbane. "Project i" va reprezenta un subbrand al BMW, asa cum suntmodelele supersport din seria "M".

Una din zece masini va avea motor electric in2020

Primele automobile, reunite sub conceptul Megacity Vehicle, estede asteptat sa fie lansate pe piata pana la finele anului 2015.Surse din piata sustin insa ca putem vedea primele modele inproductie de serie inca din 2013.

Potrivit oficialilor BMW, constructorul german estimeaza ca panain 2020 procentul de automobile cu motoare electrice va fi intre 10si 15%.

Sub acest concept, se asteapta a fi lansate automobile de clasamica, sau chiar un vehicul pe doua roti.

Ca pas urmator in aceasta directie, in cadrul Salonului Auto dela Geneva a fost lansat BMW Concept Active E. Acest model imprumutacaroseria de la Seria 1 Coupe si dispune de un set de acumulatoriLi-Ion, adica acelasi tip de baterie prezent in telefoanele mobile,care au permis realizarea unui automobil cu patru locuri plusportbagaj, cu o autonomie de 160 km.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO