Companii

Cum au castigat trei oameni 1,4 miliarde de euro din vanzarea propriilor afaceri din energie

Cum au castigat trei oameni 1,4 miliarde de euro din vanzarea propriilor afaceri din energie

Click pentru imaginea intreaga

02.04.2008, 14:38 51

Tranzactiile din energie au ajuns anul trecut la aproximativ 2,4 mld. euro, dintr-un total de 6,5 mld. euro care cuprinde 113 deal-uri incluse in Anuarul ZF Top Tranzactii 2007. Dintre acestea cele mai spectaculoase au fost cele care i-au implicat direct pe propietarii companiilor.
Tranzactiile devin cu atat mai interesante, tinand cont de faptul ca toate au fost facute cu cateva saptamani inainte de prabusirea pietelor internationale, fapt care inevitabil a dus la scaderea drastica a valorii multor companii.
Practic, piata i-a ajutat pe cei care au avut curajul sa faca astfel de deal-uri, majoritatea semnate in a doua jumatate a anului, prin mentinerea stabilitatii pana la momentul vanzarii. In ultimul trimestru al anului trecut, contextul mondial devenea din ce in ce mai putin favorabil, atacand valoarea unor businessuri de talie mondiala. Niciunul dintre vanzatorii vedeta din 2007 nu au simtit acest context negativ asupra sumelor pe care le-au incasat, pentru ca au stiut cand a fost cel mai bun moment pentru cedarea controlului.
Pentru companiile din energie a mai existat un factor care le-a propulsat valoarea la cote greu de imaginat: aprecierea barilului in contextul primelor semne ale slabiciunii dolarului.
Dinu Patriciu, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania, a vandut la sfarsitul verii trecute 75% din Rompetrol, grup al carui presedinte este in continuare. Cumparatorul este compania de stat kazaha KazMunaiGaz care avea nevoie de o piata de desfacere pentru tot petrolul pe care il detine.
Dupa mai multe tentative esuate de a intra pe piata europeana, Rompetrol s-a dovedit a fi solutia potrivita la momentul potrivit. Grupul Rompetrol, care cuprinde 40 de companii si este prezent pe 13 piete, a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, iar valoarea tranzactiei a fost estimata la 2,7 miliarde de dolari.
Exclusiv pentru pachetul sau de actiuni, Patriciu a incasat 2,16 miliarde de dolari (1,3 miliarde de euro), suma care l-a transformat si in cel mai bogat om din Romania si l-a propulsat la jumatatea topului Forbes al celor mai bogati oameni din lume.
Vanzarea actiunilor de la grupul Rompetrol, care contine mai multe companii incepand din Romania pana in Franta, a durat sapte luni si a fost coordonata de banca americana de investitii Morgan Stanley. KazMunaiGaz a intrat insa in adevarata cursa de-abia cu doua luni inainte de anuntul de pe 27 august, ritmul derularii negocierilor fiind unul dintre cele mai alerte.
Pana in acel moment, toate companiile care au fost selectate pentru negocieri au avut acces la camera de date a Rompetrol. Avocatii lui Patriciu au fost cei de la Salans si AKD Prinsen Van Wijmen, iar consultantii cumparatorului au fost bancherii de la ABN Amro, PricewaterhouseCoopers (audit), Norton Rose si Wolf Theiss (avocati), Purvin & Gertz si ERM (consultanti tehnici si de mediu).
Patriciu recunoaste insa ca valoarea companiilor, in special a celor de rafinare, a scazut dramatic in ultmele opt luni, ajungandu-se in unele cazuri chiar la caderi de 50%-70%. Cu toate acestea, povestea averii lui Patriciu a fost construita in jurul rafinariei Petromidia, unitate pe care o ia de la statul roman in 2000 cu 50 de milioane de dolari si pe care o transforma in sapte ani intr-un grup international cu o valoare de 3,6 miliarde de dolari.
O alta tranzactie, mult asteptata de piata, dar confirmata d-abia anul trecut a fost cea prin care familia Borcea a decis in cele din urma sa vanda afacerea Crimbo Gas catre cel mai mare jucator de pe piata europeana de gaz petrolier lichefiat, grupul olandez SHV.
Tranzactia este evaluata la 50 mil. euro si, potrivit ultimelor informatii disponibile, in prezent are loc o evaluare pe teren a activelor detinute de Crimbo Gas. Toate suma din aceasta tranzactie va fi incasata de familia Borcea, avand in vedere ca aceasta este singurul actionar al Crimbo Gas.
Tranzactia facuta de seful de la Dinamo echilibreaza practic fortele financiare pe piata de GPL dupa plecarea gigantului anglo-olandez Shell, tinand cont ca noul intrat deruleaza pe segmentul de GPL afaceri de 5,5 miliarde de euro si este prezent in 26 de tari. SHV Gas face parte din grupul de firme olandez SHV care are activitati in mai multe sectoare, cum ar fi energie regenerabila sau explorare si productie de titei si gaze.
Una dintre tranzactiile care practic au insemnat o premiera pentru piata locala a fost vanzarea companiei de distributie si furnizare a gazelor naturale Gaz Sud catre fondul de investitii ceh PPF Investments. Tranzactia a presupus preluarea integrala a companiei si a avut o valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.
Aproape jumatate din aceasta suma ii va reveni actualului director al companiei, Viorel Gheorghiu, care a intrat in posesia pachetului de 42% din actiunile companiei in 2004. Restul actiunilor erau detinute de doua persoane fizice si de firma Dorox Construct care avea o participatie de 12%, potrivit Consiliului Concurentei care nu a avut nicio obiectie legata de o posibila concentrare economica. Gheorghiu nu a precizat suma pe care a platit-o pentru a intra in 2004 in actionariatul companiei.
Intentia celor de la PPF este dezvoltarea companiei Gaz Sud prin viitoare achizitii. Zona pe care se concentreaza compania este cea din jurul Bucurestiului, zona care inregistreaza cea mai dinamica ascensiune in ceea ce priveste investitiile in zona rezidentiala. Potentialul afacerii sta tocmai in faptul ca in aceste zone nu exista retele de gaze. In acelasi timp, compania vrea sa se dezvolte puternic pe partea de furnizare, fie prin infiintarea propriei companii, fie printr-o posibila noua achizitie. Alte mari tranzactii ale anului trecut, pe segmentul de energie, au fost cea prin care Petrom a recastigat controlul asupra diviziei de servicii si echipamente petroliere a Petromservice printr-o tranzactie de 328,5 milioane de euro.
Specialistii spun ca cel putin pe partea de retail a companiilor petroliere mai este loc de vanzari si de cumparari, dupa care piata va trece printr-un amplu proces de consolidare ca urmare a tendintei care se inregistreaza la nivel international.
Tranzactiile s-au facut in contextul unui baril de petrol in crestere care a avut un impact puternic in cresterea tuturor companiilor care activeaza in segmentul energetic. In afara de acest context favorabil al pietei, unii jucatori au vazut in vanzarea afacerilor detinute singura portita pentru a intra in contact cu resurse uriase, cum a fost cazul Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO