Companii

Cum se fac gemuri din chimicale

14.08.2001, 00:00 52



Raureni, divizia alimentara a grupului Oltchim Rm. Valcea , va avea in 2001 o cifra de afaceri de 269 miliarde de lei (circa 5,75 milioane de dolari) fata de 2000, cand a inregistrat o cifra de afaceri de 5,04 milioane de dolari.

Divizia alimentara a Oltchim-ului realizeaza circa 4% din cifra de afaceri a intregului grup, cifra estimata in 2001 la 6.700 miliarde de lei (circa 223 milioane de dolari), a declarat pentru Ziarul Financiar Constantin Roibu, presedinte si CEO al Oltchim.

"Pentru ca, taranii carora le furnizam produse (pesticide-n.red) nu ne puteau achita contravaloarea in bani si ne ofereau produse, ne-am gandit sa le prelucram in cadrul grupului. Fabrica de Conserve era la indemana; am investit in preluarea si retehnologizarea ei. Aceasta idee s-a dovedit a fi rentabila: cota de profit a diviziei alimentare este de circa 12% din cifra de afaceri", a spus Roibu.

Divizia alimentara a grupului Oltchim este formata din patru unitati diferite: Fabrica de Conserve Raureni, Avicola Babeni (Valcea), Fabrica de Nutreturi Combinate (FNC) Babeni si Suinprod Babeni (crescatoria de porci).

Pachetele majoritare de actiuni la cele patru unitati din divizia Agroalimentara Oltchim au fost preluate de Oltchim in 1995, prin fuziune prin absorbtie. "In acest fel, se asigura un circuit de plata intre utilizatorii de produse chimice si in special pesticide si revenirea acestor fonduri la Olthim prin plata in sistem barter a creantelor sub forma de produse", a mai spus Roibu.

In aceste circuite sunt cuprinsi producatorii de cereale, legume, fructe, zahar, sfecla de zahar indiferent daca sunt societati comerciale, asociatii agricole si fermierii individuali.

In acest moment sunt in derulare investitii de peste 1,3 milioane de dolari, in conditiile in care au fost realizate, pana in prezent, investitii de peste 11 milioane DM si 185.000 $.

Productia fabricii de conserve, care are o capacitate anuala de peste 21.000 tone de produse, este adresata in proportie de 40% exportului catre tari ca Israel, Austria si Germania. Fabrica se afla acum in tratative cu firme japoneze, interesate de importul acestor produse.

Printre produsele fabricii de conserve se numara magiunul si marmelada (400 t/an), bauturi racoritoare (5.000 t/an), nectar de fructe (1.400 t/an) si concentratele de fructe (3.200 t/an). Alte produse ale diviziei alimentare a grupului sunt apa minerala Cozia si lactatele marca Raureni.

FNC Babeni are o capacitate anuala de productie de 60.000 tone de nutreturi combinate si detine o cota de 5,5% din aceata piata. Suinprod produce anual circa 30.000 capete de porci grasi (cam 3.000 t) si 250 de t preparate din carne si detine o cota de piata de 3,6%.

Avicola Babeni produce anual circa 20 de milioane de oua de consum pe an, in 2000 inregistrand o cota de piata de 2,35%, in conditiile in care piata totala a fost evaluata la 954 milioane de oua de consum. Avicola Babeni mai detine o cota de 4,25% din sporul in viu (pui vii - n.red.) realizat in unitati industriale.

Societatea mai produce anual peste 7.300 de oua de reproductie si peste 225 mii pui de 1 zi.

Majoritatea produselor alimentare ale grupului au retele de distributie care acopera intreaga suprafata a tarii, si sunt prezente in marile retele de magazine, a mai spus Roibu.

In domeniul alimentar al grupului Oltchim lucreaza 1.100 de angajati care au un salariu mediu brut de 4 milioane de lei.

"Acesti bani ar fi investiti pentru achizitionarea de tehnologie necesara in cadrul fabricii de conserve. Utilajele performante ar elimina munca manuala de genul sortarii fructelor si ambalarea produselor. Alte domeni care se preteaza la investitii sunt abatorul de porci si crescatoria de pasari care trebuie retehnologizate", a mentionat Roibu.

La sfarsitul anului 2000, patrimoniul social al diviziei alimentare Oltchim era evaluat la aprodimativ 480 miliarde de lei (circa 19 milioane de dolari).

Concurenta diviziei agroalimentare a Oltchim este impartita pe domenii de activitate: ISCIP Tg. Jiu este principalul concurent al Suinprod Babeni; Avicola Babeni intra in competitie cu Avicolele din Bacau, Constanta, Brasov, Buzau, Calarasi, Crevedia si Focsani.

Principalii concurenti ai FNC Babeni sunt fabricile din acelasi domeniu din Bacau, Oltenita si Peris. Fabrica de conserve Raureni activeaza in domenii similare cu Horticons Fetesti, Hategana Timisoara, Confruct Buzau si Contec Tecuci.

Oltchim a fost vanduta de Autoritatea pentru Privatizare - APAPS catre compania canadiana Exall Resources, dar situatia privatizarii este, inca, incerta. Exall este o companie de exploatare miniera, in special in domeniul extractiei de aur, de talie medie. Grupul canadian, cu venituri totale de 20,52 milioane de dolari in 1999, a inregistrat pierderi in ultimii doi ani.

Pentru a putea sustine efortul financiar al achizitionarii Oltchim, Exall a venit la privatizarea Oltchim prin intermediul unui consotiu care include, dupa spusele reprezentantilor Exall, o companie canadiana, SNC Lavalin, un grup britanic, PVC Group, un investitor institutional, International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO