Cum se trăieşte în Pipera: între străzile de pământ, fără canalizare şi proiectele de vile cu circuit închis

29 iun 2010 Autor: Cristi Moga

Oamenii au construit vile fără să mai aştepte ca primăria să asfalteze toate străzile din Pipera

Vezi galeria foto Oamenii au construit vile fără să mai aştepte ca primăria să asfalteze toate străzile din Pipera

Revista Business Construct a vrut să verifice un mit propagat în mintea bucureştenilor: în Pipera se trăieşte prost! Între străzile strâmte de pământ şi proiectele de vile cu circuit închis, care te duc cu gândul la suburbiile marilor oraşe europene, adevărul este, ca de obicei, la mijloc.

Acces dificil, străzi neasfaltate, fără canalizare, prăfuite şi un amalgam de construcţii noi împletite cu vechile case ale ţăranilor, români sau aromâni, care trăiesc de zeci de ani la marginea de nord a Capitalei - cam aşa ar putea suna o descriere a zonei Pipera, situată undeva între Bucureşti şi şoseaua de centură a Capitalei, aparţinând localităţii Voluntari.

"Companiile fug cât văd cu ochii când aud de Pipera" - "de ce ţi-ai cumpăra casă acolo?", tind să spună în această perioadă inclusiv consultanţii imobiliari, după ce în urmă cu patru-cinci ani zona era "vedeta" domeniului imobiliar.

Drumul din Bucureşti către această zonă din oraş nu este uşor. Trecând de podul peste calea ferată, ne-am împotmolit într-o coloană de maşini pe o singură bandă a şoselei Pipera-Tunari.

Şoferul unui Porsche nu a mai avut răbdare şi a întors pe linie continuă înspre oraş, dar de partea cealaltă a podului coloana era la fel de lungă, până în bulevardul Barbu Văcărescu.

După o aşteptare de mai puţin de 15 minute am reuşit să trecem de obstacolul creat - un accident semigrav pentru care circulaţia era blocată şi am intrat la întâmplare pe străduţe pentru a vedea cum trăiesc oamenii în Pipera.

Primul popas a fost pe strada Erou Ghiţă Constantin, unde pe o stradă care nu văzuse niciodată asfaltul se vedea o casă mare cu două etaje, finalizată recent, în curtea căreia doi bărbaţi şi un copil stăteau de vorbă.

Cum este pe strada asta fără asfalt? "O să vină şi cu asfaltul, canalizarea şi apa lor, că acum ne-am racordat singuri la conducta asta din stradă, iar apă avem de la hidrofor. Au pornit din spate şi vor ajunge şi la noi", spune încrezător Ionel Chivu, 49 de ani, care lucrează în aviaţie în zona Băneasa.

Omul pare mulţumit de investiţia făcută, a ridicat casa în doar şase luni, mutându-se la parter şi la primul etaj anul trecut. Cea mai arzătoare întrebare, prin care credeam că aviatorul îşi va pierde elanul: cât timp vă ia să ajungeţi la serviciu? Dar copilul la şcoală? "Am şase kilometri până în Băneasa şi ajung în 15 minute. Ia zi mă, cât faci până la şcoală?", îşi întreabă copilul de circa zece ani, al cărui răspuns îl nemulţumeşte. "Cum să faci o oră? Poate cu tot cu mersul pe jos şi opritul la magazin. Face vreo 25 de minute până în Aviaţiei", ne linişteşte proprietarul casei.

Cum era Pipera acum 30 de ani

Ne urnim din loc şi ne atrage atenţia strada Papahagi, al cărei nume ne aminteşte de cel mai cunoscut aromân de la noi, fostul căpitan al naţionalei de fotbal Gheorghe Hagi. Tot despre aromâni aduce vorba şi domnul Vasile, care a venit să ne întâmpine, considerând prezenţa noastră suspectă.

"Acum treizeci de ani, când am venit eu aici din Prahova, era un mare câmp. În zona asta stăteau românii, iar în partea cealaltă erau aromânii. Lumea avea animale, iar cele mai mari case din zonă erau astea două", spune Vasile, arătând către două locuinţe pe un singur nivel, cu maximum trei-patru camere.

În spatele lui însă era ridicată structura unui bloc cu patru-cinci etaje, a cărui construcţie părea abandonată de ceva timp.

"I-a prins criza şi s-au oprit. Am înţeles că proprietarul a plecat în Italia. Totul s-a schimbat pe aici", mai spune Vasile, care ţine să precizeze că toate construcţiile din zonă sunt făcute cu autorizaţie de la primărie. "Avem un primar tare bun. Am şi eu băiatul care lucrează aici, la Voluntari."

Strada îngustă de pământ arată probabil la fel ca în urmă cu 30 de ani, fapt ce stârneşte nemulţumirea unei vecine de stradă. "Este greu aici. Ne mocirlim până ajungem la drum", spune Daniela P., care lucrează ca vânzătoare la Flora, în apropierea Casei Presei. "Au promis că vor veni şi cu asfalt. Acum o lună au venit cu canalizarea şi au băgat apă, că şi noi stăteam la hidrofor", mai spune Daniela.

"Parcul de la pădure" riscă să rămână fără pădure

Mergând pe străduţele din Pipera, rar mai găseşti şantier de case pe care să şi poţi observa activitate. Ici-colo, câte un anunţ cu "de închiriat" sau "de vânzare", semn că nu toată lumea e mulţumită de cartier şi multe locuinţe au fost construite cu scopul de a fi vândute.

Nu la fel stă situaţia în proiectul "Parcul de la pădure", format din ceva mai mult de 20 de vile, parter cu un etaj, construite în urmă cu zece ani, dar în care de atunci nu a mai fost tranzacţionată nicio proprietate. Portarul ne opreşte la poarta proiectului cu circuit închis, tocmai când îi venise schimbul, programul de lucru fiind de 12 ore pe zi. Unul dintre cei doi paznici pleacă să anunţe administratorul proiectului de prezenţa noastră, dar acesta refuză să dea interviuri.

"Lucrez aici de 10 ani, de când a fost dat proiectul în folosinţă, şi nu vreau să îmi risc slujba. Nu vrem niciun fel de publicitate, nu avem vedete în proiect, astfel că nu vă putem ajuta. Nici proprietarii nu vor să vorbească", spune o doamnă la circa 40 de ani, care se prezintă drept administrator.

Schimbând subiectul de la proiect, doamna începe să-şi manifeste nemulţumirea de faptul că s-a construit prea mult în Pipera în ultimii ani, astfel că nici pădurea nu mai este la fel ca în urmă cu zece ani.

"Uitaţi-vă la blocurile acestea de aici", spune ea arătând către ansamblul Liziera, format din patru blocuri cu 176 de apartamente aflate în imediata apropiere. "Nici măcar nu au clienţi. Singurul lucru bun este că au deschis un Mega Image şi avem unde face cumpărăturile mai aproape."

Stând de vorbă, au trecut două maşini de peste 20.000 de euro fiecare, salutând amical către administrator şi conducând cu atenţie pe străduţele atent placate cu dale dintre vilele răsfirate, la o distanţă acceptabilă una de alta.

Atmosfera din complex părea una familială, în care toată lumea se cunoaşte cu toată lumea.

Vizavi însă, pe primul bloc de nouă etaje al complexului atârna un mare banner care anunţa faptul că în cadrul proiectului mai sunt apartamente de vânzare, semn că ansamblurile de mari dimensiuni din zonă nu au reuşit încă să îi convingă pe bucureşteni de avantajele locuirii "la ţară" sau "în lizieră", atâta timp cât asta înseamnă blocuri de zece etaje cu preţuri comparabile cu cele din interiorul oraşului.

Cititi mai multe în numărul aniversar de trei ani al Business Construct:

  • Debranşarea ar putea aduce relansarea centralelor
  • Reportaj: Viaţa la ţară. în Pipera
  • Cât costă pereţii care absorb căldura

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.06.2010

 
Cuvinte cheie:
Pipera
, vile
, revista Business Construct
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 6 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (6):
drian - 03 iulie 2010, 23:29

pipera e romania
romania e pipera
gunoi si iar gunoi dar ce conteaza, cata vreme exista pipera
salariu de roman 150 euro
casa in pipera 150000 euro cea mai ieftina banuiesc unde vreau sa ajung
e ca in romania daca nu esti bisnitar nu existi nu esti corupt nu esti om
si ori cum comentariul meu nu va fi postat
asa ca bine ca suntem romani traiesca pipera

Luca - 01 iulie 2010, 12:40

In sect 1 , zona Odai este exact la fel ! Asta desi Dul Chiliman a promis in primul mandat ca nu vor mai exista strazi de pamant in sect 1 ! Culmea este ca am vazut sate uitate de lume prin Moldova , care aveau canalizare .Bineinteles ca localnicii erau nervosi ca li s-a stricat drumul de piatra cu spaturile facute pt a trage conductele ca bai oricum nu au ...

zodrak - 01 iulie 2010, 07:27

Pan' la urma cum e cu taranii si ciobanii? Cand veniti la brasov sau sibiu ne faceti provinciali,tarani, ciobani,dar uitati ca apa aveti doar cand ploua, canalizare ioc, gunoiul il aruncati in spatele casei pe camp,etc. Si ce dezvoltati va credeti voi. Sunteti la 30 de ani in urma Brasovului si cu cel putin 100 ani in urma capitalelor din tarile fost comuniste, Budapesta,Praga,Warsovia.

adi - 30 iunie 2010, 18:20

"iar cele mai mari case din zonă erau astea două", spune Vasile, arătând către două locuinţe pe un singur nivel, cu maximum trei-patru camere" Pai numai romanii bolnavi,care au facut bani usor prin smecherii isi construiesc palate si dor toti intr-o camera in beci sa nu incalzeasca toata casa.Unei familii normale de romani nu ii trebuie mai mult de o casa cu 2 sau 3 camere. In rest Viatza la tara ,in pipera.

Luci - 30 iunie 2010, 16:59

Cum am ajuns eu in Pipera? Cautam o casa unde sa ma pot bucura de liniste , de aer curat sa fiu totusi aproape de oras si sa imi pot creste copii intr-o mica curte cama stea au fost criteriile mele de atunci.Nu am avut foarte multi bani disponibili in 2005 si nu vroiam sa iau un credit de la banca. Aveam un apartament in oras si putina agoniseala muncita din greu un buget destul de bun pentru anul acela. Am inceput cautarile in comuna Domnesti unde agentul imobiliar de atunci mi-a spus ca se va dezvolta in urmatorii 2 ani ca si West Los Angeles... uauu m-am gandit eu ce comparatie .... cand am vazut zona cu casele alandala si cu traficul din prelungirea Ghencea am fugit mancand pamantul. Dupa cateva saptamani am vazut un anunt de vanzare pe un banner in zona Unirea foarte ispititor in zona Pipera, un complex cu vile, pazit ce urma sa fie finalizat in 2006 la un pret atractiv pentru bugetul meu de atunci. Mi-am zis atunci ca am dat lovitura si am programat rapid o intalnire cu "dezvoltatorul" de acolo a inceput marea aventura.... azi locuiesc in acest complex unde strazile nu sunt asfaltate , unde apa este de o duritate in cat la fiecare 3 saptamani trebuie sa schimbi periuta de dinti, Gazul la inceput l- am avut in butelii acum suntem sub monopolul COVI, curentul inca are mari probleme tensiunea cade si se intrerupe furnizarea energiei care dureaza ore bune ( noroc ca acum se gasesc mai usor lanternele si lumanarile pot fi si altele decat cele de la biserica ce le foloseam la bloc cand se oprea curentul pe vremea copilariei mele) locurile de joaca pentru copii nu exista , spatiile verzi din brosura nu au fost niciodata amenajate, cainii vagabonzii intra nestingheriti in complex agresand copiii, iar despre traficul din zona pot spune ca trebuie sa stii mersul trenurilor pe de rost pentru a evita sa stai la bariera chiar si 25 minute sa vezi cum trec atat trenuri de calatori si marfa cat si cate o surpriza ca stai si astepti indelung doar pentru o singura Locomativa care face manevre pe tronson dimineata devreme cand esti grabit sa ajungi in oras la servici .Infrastructura promisa de Primarie , largirea drumului la 4 benzi , dezvoltatorii de proiecte comerciale care isi parcheaza utilajele pe acrosabil si ingreuneaza deplasarea, camioane cu marfa , chiar si masinile cu angajatii care sunt adusi la munca de la statia de Metrou Pipera fac din aceasta zona o nebunie la orele de varf . Dar am casa mea , am gradina si vecini minunati , restul urmeaza sa se ocupe autoritatile locale impreuna cu Bunul Dumnezeu. Viitorul zonei depinde doar de Infrastructura daca ea nu se va inbunatatii in urmatorii 5 ani sunt sigur ca va exista o migratie a populatiei spre alte zone . 2015 va fi anul in care noile generatii de familii noi formate vor avea nevoie de scoli si gradinite de stat pentru copii lor , acum sunt disponibile in zona doar cele private care au preturi foarte ridicate .... si carora se pot adresa un numar limitat de copiii. In pipera exista si foarte multe familii " medii" care sunt destul de atente cum isi cheltuiesc banii si faptul ca locuiesc in Pipera nu i-a facut sa uite de unde au plecat si care le sunt originile. Poti sa vezi masini luxoase in zona si langa ele vacii si oi pascand la drumul mare fara ca cineva sa se mai scandalizeze acesta este Pipera de azi. Trage singur concluziile.

aurelia - 30 iunie 2010, 12:21

Locuiesc in Pipera de 5 ani si nu mi-am dorit in mod special acest cartier - doar ca singura casa frumoasa, cocheta, nu foarte mare si construita cu bun gust, pe care m-am decis sa o cumpar era localizata aici. Asa am ajuns sa locuiesc intr-un loc pe care inainte il detestam.
Sunt doua mari neajunsuri in Pipera, in ce ma priveste: traficul e prost, datorita drumurilor inca in constructie - mai ales in zona Bristish School pe Iancu Nicolae - insa vad cum incet-incet traficul s-a mai imbunatatit fata de anii anteriori, dupa ce s-a dat in functiune pasarela Pipera - Baneasa. In urmatorii ani se va imbunatati si mai mult, cand drumurile vor fi terminate, autostrada va prelua de pe Petricani fluxul ce merge spre DN1 etc.
In al doilea rand, apa este o mare problema, sub mai multe aspecte: nu este canalizare in zona mea, depindem de fose si uneori se umplu repede din cauze debitelor de ploaie. Apa este extrem de dura, nepotabila, calcarul se depune imediat pe recipienti, tevi, electrocasnice etc. Panzele freatice sunt numeroase si destul de la suprafata, sapi o groapa si se umple de apa. Pamantul este clisos si greu de lucrat, mai ales pentru gradina.
In rest, nu sunt neajunsuri majore, sau nu mai mari decat in alte cartiere de case din Bucuresti, toate nesistematizate si fara utilitati pe masura.
Imi staruie in minte o imagine pe care am vazut-o acum 2-3 ani in Pipera: un Maybach ( n-are rost sa mai spun al cui ) parasind drumul principal si luind-o efectiv pe camp, pe o potecuta spre padure. Era vara si Maybach-ul se pierdea incet in zare, zdroncanit si invaluit de un nor gros de praf, ca orice tractor. Aste e Pipera...

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide