Companii

Cuprom: Am avut pierderi financiare in unsprezece din cele douasprezece luni

Cuprom: Am avut pierderi financiare in unsprezece din cele douasprezece luni

Horia Simu spune ca marjele in industria prelucratoare sunt destul de mici

15.02.2008, 21:20 32

Cuprom Romania, unul dintre principalii jucatori regionali din industria cuprului, a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 380 mil. dolari (277 mil. euro), in crestere cu circa 84% fata de anul precedent, potrivit reprezentantilor companiei.
In 2006, afacerile Cuprom au cunoscut o dinamica asemanatoare, ajugand la 206 mil. dolari (174 mil. euro), iar profitul net a avansat de peste sase ori, la 9,1 mil. lei (2,5 mil. euro).
Profitul operational al Cuprom s-a dublat anul trecut, insa profitabilitatea companiei a fost afectata de pierderile din activitatea financiara, ca urmare a volatilitatii cursului de schimb.
"Am avut pierderi financiare 11 din 12 luni anul trecut. Toti avem probleme pe aceasta parte din cauza politicii incoerente a Bancii Nationale privind cursul de schimb. Nu exista o politica a BNR de incurajare a exporturilor. Nu ne-ar deranja daca ar incuraja si importurile, dar s-o stim si noi", spune Horia Simu, directorul general al Cuprom Romania.
El previzioneaza ca activitatea companiei va cunoaste si in acest an o dezvoltare puternica pe fondul cererii sustinute de sarma de cupru la nivel european si al procesului de relocare a capacitatilor de productie in regiune dinspre tarile Europei de Vest a clientilor traditionali ai Cuprom. Simu estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de 600 mil. dolari (circa 437 mil. euro), in crestere cu aproape 60% fata de anul trecut.
Marjele de profit in industrie se mentin destul de scazute, din cauza pretului ridicat cu materiile prime, pretul cuprului variind in jurul a 7.500 de dolari/tona.
"Cu tot crahul la nivelul pietelor bursiere internationale, piata de comodities nu s-a miscat deloc, aceasta fiind privita ca un refugiu pentru investitori", a precizat Simu.
Importurile realizate de Cuprom pentru materia prima reprezinta in jur de 30-40% din necesar, iar productia companiei merge in proportie de 20-30% la export. Cu toate acestea, conducerea producatorului de sarma spune ca vanzarile la intern se indreapta cu preponderenta catre subsidiarele unor jucatori la nivel international, care desi in ultimii ani si-au dezvoltat puternic activitatea in Romania nu fac fata cererii de pe piata. Printre acestia se numara diversi producatori de cabluri electrice, electronice si piese pentru industria auto precum Icme, Prysmian, Delphi, Leoni si Emerson.
Conducerea Cuprom spune ca fluctuatiile de curs le influenteaza activitatea cu toate ca atat importurile de materii prime, cat si contractele de vanzare a productie se fac in dolari. Aceasta din cauza variatiei de curs dintre momentul aprovizionarii cu materii prime si cel al incasarii contractelor de vanzare a produselor. "In teorie am putea sa ne acoperim impotriva cursului valutar cu contracte forward, insa costurile sunt destul de aspre pentru ca marjele in industria prelucratoare sunt destul de mici", spune Horia Simu.
Cuprom intentioneaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti prin vanzarea unui pachet de 20% din actiuni, in prezent compania aflandu-se in proces de auditare. "Mergem inainte cu auditul. Sper ca pana la sfarsitul primului trimestru sa avem auditul gata pentru listare si sper sa-si revina pietele bursiere", a declarat Simu.
Compania vrea sa atraga finantare pe Bursa dupa ce anul trecut a ratat una dintre cele mai mari oportunitati de achizitii a unei companii romanesti pe o piata externa, din cauza ca nu a obtinut la timp finantarea pentru aceasta.
Cuprom a incheiat la inceputul lunii martie a anului trecut un contract cu autoritatile sarbe pentru preluarea complexului RTB Bor cu activitati de extractie si prelucrare a minereului de cupru, pentru care castigase in prealabil licitatia, in urma unei oferte in valoare de 400 mil. dolari. Acordul a fost ulterior anulat de agentia de privatizare din Serbia, intrucat firma romaneasca nu a prezentat la timp garantii privind plata pretului de achizitie.
Cuprom este controlata de Horia Simu si Horia Pitulea prin intermediul a sase fonduri inregistrate in Cipru, printre actionari mai numarandu-se si Ionut Costea, presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).
Actionarii Cuprom mai detin pe Bursa indirect un pachet important in cadrul producatorului de ape minerale Lipomin Lipova (LIPO) si controleaza societatea Cord Buzau (CORZ), pe care au preluat-o recent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO