Companii

Dacia ignora tendintele din auto si raporteaza dublarea productiei in aprilie

Dacia ignora tendintele din auto si raporteaza dublarea productiei in aprilie
19.05.2009, 15:00 22

Automobile Dacia, companie care detine 8% din exporturile Romaniei, a inregistrat la nivelul lunii aprilie o crestere cu aproape 90% a productiei la aproape 30.167 de unitati, fata de aceeasi perioada din 2008, cel mai ridicat nivel atins in ultimii doi ani, potrivit statisticilior Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.

Dupa sase luni in care Dacia a luat in calcul posibilitatea eliminarii celui de-al treilea schimb de productie si disponibilizarea a 3.000 de angajati din cauza scaderii vanzarilor de pe piata locala, constructorul autohton revine pe trendul pozitiv datorita programelor de tip "Rabla", atat din Romania, cat si din Franta, Germania si Italia, la care se vor adauga si cele din Spania si Marea Britanie, piata pe care Dacia ia in calcul lansarea modelului Sandero cu volan pe dreapta.
La nivelul primelor patru luni productia Dacia a crescut cu 2,3% fata de aceeasi perioada din 2008, in conditiile in care in primul trimestru constructorul autohton inregistra o scadere de 20% a productiei.
 
8 din zece Dacii merg la export
Exporturile Dacia au inregistrat la nivelul primelor patru luni o crestere de aproape 60%, la 72.147 de autovehicule, in timp ce la nivelul lunii aprilie acestea s-au triplat la aproape 23.000 de unitati. Astfel, peste 80% din masinile produse la Mioveni sunt destinate exportului.
Dacia a comercializat in luna aprilie pe piata germana, cea mai importanta pentru constructorul autohton, 11.194 de autoturisme, de aproape trei ori mai mult decat pe piata locala, potrivit statisticilor KBA, Autoritatea Federala de Acreditare pentru Autovehicule din Germania.
"In primele patru luni aproape 82% din productia Automobile Dacia a mers catre export, pe principalele piete europene precum Franta, Germania sau Italia, in timp ce pe piata locala s-au comercializat intre 15 si 17% din modelele asamblate la Mioveni", a spus Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia.
Cresterea exporturilor se datoreaza exclusiv modelului Sandero. Din totalul exporturilor de autoturisme Dacia din primele patru luni modelul Sandero reprezinta mai mult de 55%, cu un volum de 37.278 de unitati, cele mai multe fiind echipate cu motorizarea pe benzina de 1,4 litri si 75 CP.
 
Nivelul maxim istoric de productie va fi atins in iulie
"Suntem constienti ca exporturile Dacia sunt favorizate de programele "Rabla" aflate in derulare pe principalele piete vest-europene si ca acest trend nu va dura la nesfarsit. Problema este ce facem dupa 2010. Din acest motiv Dacia va continua programul de innoire a gamei prin lansari de noi modele precum Sandero Stepway si viitorul SUV", a subliniat Stroe.
Pentru sustinerea exporturilor Renault a lansat la inceputul acestui an marca Dacia si pe pietele din Orientul Mijlociu, unde comercializeaza modelele Logan si Sandero echipate cu transmisii automate.
Pe piata locala vanzarile de autoturisme ale Dacia au inregistrat o scadere de 52% la nivelul primelor patru luni, la 12.365 de masini, in timp ce utilitarele ua scazut cu aproape 60% la 1.139 de unitati. In luna aprilie, cand au fost livrate majoritatea celor 1.731 de modele din cadrul programului "Rabla", vanzarile autoturismelor Dacia au inregistrat o scadere de 26%, la aproape 4.600 de unitati, fiind cel mai redus declin din ultimele luni. Cadenta de productie a uzinei va creste de pe data de 15 iunie la 1.340 de masini pe zi, fata de 1.200 in prezent. In iulie oficialii Dacia se asteapta ca uzina sa atinga maximul istoric de productie de peste 36.000 de autovehicule.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO