Companii

De la Hidroelectrica lipsesc cateva sute de milioane de euro. La cine sunt?

De la Hidroelectrica lipsesc cateva sute de milioane de euro. La cine sunt?

Click pentru imaginea marita

13.04.2007, 19:37 31

Prejudiciul adus Hidroelectrica prin semnarea de contracte preferentiale a fost estimat la cateva sute de milioane de euro, potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul Simona Frolu.
Potrivit unor surse citate de Mediafax, valoarea prejudiciului poate ajunge la aproximativ 500 de milioane de dolari (400 de milioane de euro).
Fostul ministru al economiei si comertului Codrut Seres este acuzat de favorizarea infractorului si savarsirea de activitati infractionale, potrivit declaratiilor avocatului sau, Gheorghita Mateut, citat de Mediafax.
Dosarul nu cuprinde interceptari telefonice, potrivit avocatului, probele urmand sa fie adunate de acum inainte. Inainte de intalnirea cu procurorii de ieri, Seres spunea ca implicarea sa in acest dosar nu are legatura cu activitatea pe care a desfasurat-o la Grivco, companie controlata de liderul PC Dan Voiculescu, deoarece acolo nu a lucrat pe energie, ci pe dezvoltare.
Toata aceasta poveste este o rafuiala personala pentru aparitia in presa a biletelului privind Alro, a spus Seres, citat de Mediafax. Intrebat cu cine are aceasta rafuiala personala, el a raspuns ca este cu cel care a semnat rezolutia pentru Alro.
Conducerea Hidroelectrica, firma controlata de statul roman, este acuzata de favorizarea unor companii in ceea ce priveste contractele cu energie. Hidroelectrica este cunoscuta ca fiind cel mai ieftin producator de energie local, care in anii 2001-2003 a fost tinta mai multor companii specializate in tradingul cu energie. Rezultatul a fost semnarea mai multor contracte la preturi inferioare celor practicate pe piata cu termene de finalizare pana in 2011. Niciunul dintre traderi nu a fost de acord cu publicarea contractelor. De aceea, nu se poate sti cu exactitate valoarea despagubirilor pe care Hidroelectrica ar fi obligata sa le plateasca in cazul in care se va ajunge la rezilierea acestor contracte.
Rezilierea contractelor incheiate intre Hidroelectrica si alte companii de furnizare se poate realiza doar prin dovedirea culpei co-contractantului, nu a companiei producatoare. O alta modalitate prin care se pot rezilia contractele ar fi dovedirea fraudarii procedurilor de licitatie.
"Dar nici aici, traderul nu poate fi acuzat, decat daca procedura de licitatie a fost trucata cu participarea sa. Este posibil sa vorbim despre contracte beton, singurul lucru care va ramane la dispozitia statului in acest caz fiind pedepsirea unor functionari. Dar nici acest lucru nu duce la reziliere", spun avocatii. Reprezentantii Hidroelectrica nu au putut fi contactati. Energy Holding, cel mai mare trader privat de energie cu care Hidroelectrica are un contract, nu a comentat situatia actuala. Seres nu a putut fi contactat.
Sursa care sta la baza pornirii acestei anchete este un control efectuat de Corpul de Control al MEC in anul 2006 care a evidentiat o serie de nereguli in activitatea Hidroelectrica.
Codrut Seres este acuzat ca, desi a existat acest raport privind activitatea deficitara de la Hidroelectrica, nu i-ar fi demis pe cei vinovati, pastrandu-i in functii de conducere.
La Parchet a mai venit in cursul zilei de ieri si fostul presedinte al ANRE, Ion Lungu, actualul director comercial din cadrul companiei Electrica Oltenia, aflata in portofoliul cehilor de la CEZ.
Atat Lungu, cat si actualul presedinte al ANRE nu au putut fi contactati. Potrivit reprezentantilor Parchetului instantei supreme, procurorii DIICOT - Structura centrala au dispus, la data de 3 aprilie, inceperea urmaririi penale fata de noua invinuiti sub aspectul savarsirii infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale.
Miercuri, s-au prezentat la audieri directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, Carmen Marin, director in aceeasi societate si presedintele ANRE, Nicolae Opris.
Seres, care este si el implicat in acest dosar, este pus sub invinuire in dosarul privatizarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO