Companii

Dealerii auto mari duc in spate un nivel ridicat de indatorare

10.09.2009, 16:12 26

Brent Valmar, seful Porsche Romania, cel mai mare importator depe piata de profil, care mai detine si functia de vicepresedinte alAsociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA),considera ca piata auto locala a atins punctul cel mai de jos inaceasta vara, dupa o scadere de peste 58% a vanzarilor, astfel canu poate urma decat cresterea.

"Nu stim nici cand isi revine piata de lux si nici cea generala,dar cred ca am atins nivelul de jos si putem spera macar intr-ostabilizare a pietei pentru a depasi aceasta perioada", a spusValmar.

APIA estimeaza pentru acest an un nivel al pietei de 130.000 deautoturisme, ceea ce reprezinta o scadere de aproape 60% fata deanul trecut. Un posibil scenariu pentru 2010 indica acelasi volumde unitati ca in 2009 pe segmentul de autoturisme. "Trebuie sa nereglam motoarele pe ritmul acesta de piata de 130.000 de masini", asubliniat Valmar.

Unul dintre fenomenele care au caracterizat piata auto in acestan, dincolo de prabusirea dramatica, a fost inchidereashowroomurilor din interiorul oraselor, in special a celor carefunctionau in unitati inchiriate. "Sunt cateva urmari ale crizeicare s-au simtit in ultima perioada. In principal s-au inchiscateva puncte de vanzare, in showroomuri de prin orase undeproprietarii nu castigau, dar nici nu au mai pierdut. Exista insa oproblema reala in retelele de distributie deoarece multe dintre eleau investitii mari si duc in spate un nivel relativ mare deindatorare", a subliniat Valmar.

In opinia sefului Porsche, investitorii din auto conteaza acumpe disponibilitatea bancilor finantatoare sa reesaloneze creditelepentru investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO