Companii

Dealerii auto se asteapta la un maxim in iunie

Dealerii auto se asteapta la un maxim in iunie
09.06.2010, 23:39 22

Vanzarile de masini au continuat sa se aprecieze in mai,comparativ cu lunile anterioare, atingand un nivel de aproximativ10.800 de masini, in scadere cu aproape 20% comparativ cu perioadasimilara a anului trecut, potrivit statisticilor jucatorilor dinpiata auto. Cumulat, la nivelul primelor cinci luni din acest anvanzarile de masini au atins un nivel de aproximativ 37.400 deautoturisme, in scadere cu 35% comparativ cu intervalulianuarie-mai din 2009.

"La nivelul lunii mai discutam de o revenire a pietei auto inconditiile in care vanzarile de masini s-au apropiat de 11.000 deunitati", a spus Alin Tapalaga, director general al Porsche InterAuto (PIA), divizia de retail a Porsche Romania, cel mai marejucator de pe piata de profil.

In acelasi timp, inmatricularile de autoturisme au scazut cu 25%la nivelul lunii mai, la aproape 8.700 de unitati, potrivitstatisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculare aVehiculelor, fiind a doua cea mai buna luna din acest an, dupa aprilie.

Continua reexporturile

Cu toate ca majoritatea importatorilor si-au epuizat stocurile,in continuare exista in piata dealeri si importatori care reexportamasini catre Europa de Vest si in special Germania, in conditiilein care in continuare pretul automobilelor de pe piata locala estela un nivel mai coborat decat in restul Europei.

Anul trecut aproape 10% din masinile vandute pe piata locala aufost reexportate, daca se ia in calcul diferenta de aproape 15.000de unitati dintre statisticile Asociatiei Producatorilor siImportatorilor de Automobile (APIA) si cele ale Politiei legate deinmatricularile de autoturisme.

"Atat timp cat nu vor exista preturi comparabile pe toatepietele europene, intotdeauna va exista un comert intracomunitar",a spus Tapalaga.

Rezultatele din luna mai se datoreaza in special programului"Rabla", in conditiile in care aproape fiecare client care isicumpara un automobil nou il achizitioneaza utilizand tichetevalorice. In plus, cu toate ca in ultimele saptamani Executivul aanuntat noi masuri de austeritate, dorind sa micsoreze cu 25%salariile bugetarilor, impactul a fost minim asupra vanzarilor demasini.

"Impactul declaratiilor Guvernului a fost foarte mic. Spreexemplu, ultimele doua saptamani au fost cele mai bune din acestan, in conditiile in care clientii nu se mai sperie atat de usor demasurile anuntate", a subliniat Tapalaga.

Mai si iunie, cele mai bune luni

In opinia sefului PIA, lunile mai si iunie vor fi cele mai bunedin acest an din punctul de vedere al livrarilor de masini noi, pefondul programului de casare. In ceea ce priveste comenzile,acestea vor intra pe un trend descendent odata cu lunile deconcediu, iar din septembrie sunt sanse relativ reduse sa se revinala acelasi nivel, cu toate ca programul de casare va ajunge laaproape 200.000 de tichete, in valoare de peste 900 de eurofiecare.

Ca si in 2009, una dintre principalele probleme cu care seconfrunta importatorii este devalorizarea monedei nationale, careafecteaza veniturile populatiei.

"Atunci cand leul se devalorizeaza clientii se sperie deoarecese scumpesc ratele la credite", a spus Alin Tapalaga.

In cadrul programului "Rabla" aproape 80% din vanzarile PorscheInter Auto se concentreaza asupra masinilor cu preturi de pana in15.000 de euro, in special modele Skoda si Volkswagen.

"Comportamentul de downsizing exista in continuare. Clientulroman este acum cu picioarele pe pamant atunci cand cumpara omasina. Se orienteaza catre o motorizare mai mica si o lista dedotari care sa-i asigure strictul necesar si nu luxul", a subliniatTapalaga. Potrivit sefului PIA, prin programul de casare in acestan se cumpara inclusiv modele din gama Audi, ale caror preturi suntin general de peste 20.000 de euro, in conditiile in care clientiiprivesc voucherele ca fiind un discount suplimentar. Pana la finelesaptamanii trecute s-au casat aproape 114.800 de rable, dar dintichetele obtinute pentru achizitia unei masini noi s-au folositnumai 67.700 de vouchere, potrivit statisticilor AdministratieiFondului pentru Mediu, restul de aproape 47.000 de tichete fiindinca tranzactionate pe piata libera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO