Companii

Descentralizarea din domeniul sanitar va relansa vanzarile de echipamente medicale, o piata de 140 mil. euro

Descentralizarea din domeniul sanitar va relansa vanzarile de echipamente medicale, o piata de 140 mil. euro

Piata de echipamente pentru spitalele mari este disputata de GE Healthcare (40% cota de piata), Siemens (40% cota de piata) si Philips

15.05.2009, 00:00 643

La 1 ianuarie 2010, spitalele vor trece de la Ministerul Sanatatii in administrarea autoritatilor locale, iar aceasta va insemna ca fiecare unitate va avea autonomia de a-si organiza propriile licitatii pentru achizitia de echipamente.

Astfel, pana acum achizitiile de aparatura medicala se faceau centralizat de catre Ministerul Sanatatii pentru toate unitatile din Romania, insa de anul viitor fiecare manager de spital va putea sa-si organizeze propriile achizitii.
Pentru firmele de aparatura medicala aceasta inseamna inceputul unei batalii cu o miza de zeci, poate chiar sute de milioane de euro.
Piata de echipamente pentru spitalele mari este disputata de GE Healthcare (40% cota de piata), Siemens (40% cota de piata) si Philips (restul), potrivit datelor ZF.
 
Licitatii ale statului de peste 280 de milioane de dolari
Cele mai mari contracte pentru firmele din domeniu de pana acum au fost in perioada 1999-2000, cand Ministerul Sanatatii a cheltuit aproximativ 280 mil. dolari pe dotarea spitalelor cu echipamente noi.
A urmat o perioada de trei - patru ani de acalmie, pentru ca al doilea val de licitatii sa se deruleze in 2007 - inceputul lui 2008. Atunci statul a venit cu 40-50 mil. euro pentru achizitia de aparatura.
Un nou val de achizitii va mari interesul marilor companii straine pentru piata locala, oricum aflata la adapost de efectele crizei.
"Factorii care au influentat piata sunt evolutia pozitiva a pietei private si finantarile cu trend ascendent ale Ministerului Sanatatii in perioada 2007-2008 in sectorul public", a spus Bogdan Manea, directorul general al firmei Tehno Electro Medical Company (TEMCO), care importa produse Olympus, Vygon Franta, Schiller Elvetia sau Nucletron Olanda.
Reprezentantii altor companii sunt insa mai rezervati in ceea ce priveste evolutia pietei echipamentelor medicale.
"Piata isi va incetini ritmul in comparatie cu anii trecuti. Ne asteptam totusi la o crestere a sa, avand in vedere faptul ca este departe de a fi saturata. Exista potential de crestere chiar si in conditiile economice actuale", spune Marian Ghinescu, director al diviziei healthcare imaging and IT, workflow and solutions din cadrul Siemens SRL, unul dintre principalii jucatori pe aceasta piata.
In industria echipamentelor medicale activeaza firme precum GE Healthcare, Siemens, Philips, Olympus, Hitachi, Toshiba, Shimadzu sau Johnson & Johnson.
 
Afaceri de 50 de milioane de euro pentru liderul pietei
Intrate pe piata la inceputul anilor '90, firmele de aparatura medicala s-au dezvoltat pe baza achizitiilor pe care spitalele publice le derulau, insa in ultima perioada datorita numarului mare de centre medicale private care se dezvolta, interesul a inceput sa se mute si catre privati.
"Sectorul public a deschis piata in lipsa unei concurente in piata de asigurari de sanatate, am numit aici piata asigurarilor private de sanatate. Disponibilitatea de a cumpara serviciile necesare sistemului social de asigurari de sanatate de la furnizori privati a incurajat dezvoltarea acestora din urma. Desi proportia de adresabilitate nu este in relatie directa cu volumele realizate in relatia cu casele de asigurari sociale de sanatate, ea a creat optiunea consumatorului de a alege asemenea servicii. Consider ca piata va fi din ce in ce mai sensibila la calitatea serviciilor medicale oferite de sistemul public", a mai spus Marian Ghinescu de la divizia de healthcare a Siemens.
Cea mai mare companie pe aceasta piata este insa GE Healthcare care, potrivit ultimelor date disponibile, estima in 2008 o cifra de afaceri de 45-50 mil. euro.
Temco a avut anul trecut o cifra de afaceri de 14 mil. euro, iar printre cele mai mari proiecte din sistemul public se numara livrarea catre Ministerul Sanatatii a 100 de aparate de anestezie, iar pentru Banca Mondiala reabilitarea departamentelor de endoscopie digestiva.
In sistemul privat Temco a dotat laboratorul de imagistica si testare la efort din cadrul clinicii AvaMedica din Constanta (cumparata anul trecut de Centrul Medical Unirea), clinica de ortopedie Ortomed AB Cluj-Napoca, laboratorul de imagistica Anaman Medical Caransebes si laboratorul de diagnostic si endoscopie din cadrul OVMA - Dent din Alexandria.
In legatura cu principalele proiecte ale Siemens, reprezentantii companiei au spus ca "mare parte din clinicile private din tara lucreaza cu echipamente Siemens CT (Computer Tomograf), MR (rezonanta magnetica), medicina nucleara".
Piata de consumabile pentru laborator, 70 de milioane de euro
Separat de aceasta piata, exista si nisa de reactivi si aparatura de laborator pe care sunt prezente companii precum Hoffmann la Roche, Top Diagnostics sau Diamedix. Valoarea acestei piete a fost estimata in 2007 de catre EDMA (European Diagnostic Manufacturers Association - Asociatia Europeana a Distribuitorilor de Diagnostice) la 70 milioane de euro. Cu exceptia acestor jucatori, exista foarte multe firme de talie medie si mica, dar a caror activitate este mai mult regionala. Aceasta nisa ajunge la valori de 229 milioane de euro in Polonia, 129 milioane de euro in Cehia si 58 milioane de euro in Ungaria.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO