Companii

DTEK Renewables, companie deţinută de miliardarul Rinat Ahmetov, vrea un portofoliu verde de 750 MW în România. Proiectul din Iaşi, cu cele mai mari turbine montate aici vreodată, gata în T1/2024

În acest moment, România are proiecte eoliene funcţionale cu o capacitate de circa 3.000 MW.

În acest moment, România are proiecte eoliene funcţionale cu o capacitate de circa 3.000 MW.

Autor: Roxana Petrescu

29.08.2023, 16:30 252

Proiectul eolian de la Ruginoasa (Iaşi) are o capacitate de 60 MW şi va fi dotat cu 10 turbine Vestas de 6 MW, cele mai mari montate până acum în România. Investiţia va fi gata la începutul anului viitor şi va putea alimenta anual circa 43.000 de case.

Moldova Eolian SRL, compania de proiect din spa­tele parcului eolian Ruginoasa, deţinută în totalitate de DTEK Renewables Interna­tional B.V., a ajuns la un acord de finanţare de 55 de milioane de euro pentru proiectul de 60 MW care va fi ridicat până la începutul anului viitor în judeţul Iaşi.

Potrivit unui comunicat al companiei, finanţarea este asigurată de austriecii de la Kommunalkredit, instituţie financiară axată pe zona de infrastructură. Ceea ce este interesant este că acest credit se bazează existenţa unui contract de tip merchant power pricing, o premieră pentru piaţa din România. O astfel de înţelegere este destul de asemănătoare cu un contract de achiziţie pe termen lung (PPA - power purchasing agreement), cu menţiunea că în cazul de faţă preţul energiei este dat de preţul pieţei care poate varia pe durata de viaţa a proiectului în funcţie de condiţiile din momentul respectiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO