Companii

Dupa Bucuresti, Czech Airlines se duce spre provincie

11.03.2008, 15:19 13

Compania Czech Airlines, unul dintre primii zece operatori de linie regulata de pe piata locala, va mari la sfarsitul acestei luni frecventa pe ruta Bucuresti-Praga de la 13 la 17 zboruri saptamanale, orientandu-se acum catre alte regiuni ale tarii.
"Luam in calcul introducerea de zboruri catre Praga si din alte orase ale tarii precum Cluj, Iasi dau Timisoara, insa nu in acest sezon", a spus Marek Plasil, directorul pentru Romania al companei.
Astfel, cel mai devreme compania ar putea opera zboruri din aceste orase in sezonul de iarna. Din Cluj mai opereaza companii aerine precum Lufthansa, Malev, Carpatair sau TAROM, in timp ce Timisoara a fost adaugata pe lista Carpatair (care are si hub-ul la Timisoara), TAROM, Austrian Airlines, Malev, precum si Lufthasa.
Operatorul aerian national al Cehiei a inregistrat anul trecut venituri din biletele vandute in Romania de circa noua milioane de euro, transportand pe ruta Bucuresti-Praga 123.000 de pasageri.
Frecventa mai mare va contribui la cresterea traficului de pasageri transportati in si dinspre Romania cu circa 30%, pana la 160.000 de persoane. In acelasi timp, reprezentantii companiei urmaresc mentinerea gradului de ocupare la nivelul lui 2007.
"Anul trecut am inregistrat un grad de ocupare de peste 70% pe care urmarim sa il obtinem si in acest an, avand in vedere ca vom avea un numar mai mare de curse", a spus Plasil.
In timp ce in Romania compania vizeaza si alte regiuni ale tarii, precum Transilvania sau Moldova, in randul destinatiilor din Cehia va ramane pentru moment Praga.
"Suprafata Cehiei nu este foarte mare si de aceea pentru moment nu credem ca este necesar sa introducem zboruri din Romania catre alte orase in afara de Praga, care este situata chiar in centru tarii si ofera o conexiune buna cu toate regiunile. In plus, avem zboruri interne de la Praga catre Brno sau Ostrava", a spus Plasil, care a adaugat ca cea mai mare parte a traficului este compusa din persoane care calatoresc in interes de afaceri.
"Pe zborurile din Praga catre Bucuresti, majoritatea sunt oameni de afaceri. Trafic de leisure inregistram mai mult dinspre Romania spre Cehia. Potrivit statisticilor, anul trecut 26.000 de romani au vizitat Cehia", a precizat managerul pe Romania al CSA.
Piata aeriana de linie regulata a ajuns anul trecut la circa 372 de milioane de euro, pentru 2008 fiind estimata o crestere de circa 10%, potrivit Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA).
IATA contorizeaza valoarea pietei prin sistemul Billing Settlement Plan, prin care se realizeaza peste 80% din vanzarile de bilete ale liniilor aeriene. Principalele companii de pe piata locala sunt TAROM, Carpatair, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Lufthansa, Malev, KLM si Czech Airlines.
La nivel international Czech Airlines, companie membra a aliantei SkyTeam, a transporat anul trecut 5,6 milioane de pasageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO