Companii

Dupa ce a vandut terenuri de sute de milioane de euro, a lasat imobiliarele pentru a face filme documentare

08.11.2009, 23:18 592

Attila Peli, cel mai experimentat broker de terenuri de pe piatalocala, care a coordonat timp de sase ani departamentul de terenurial firmei de consultanta imobiliara Colliers International, aparasit firma pentru a se dedica unei afaceri proprii in productiade filme documentare.
Peli, 33 de ani, a lucrat timp de sapte ani si jumatate in cadrulColliers, unde a fost implicat in tranzactiile de vanzare aterenurilor de sub fabricile IUS Brasov, Muntenia, Electrotehnicasau Grivita din Bucuresti, afaceri cu o valoare totala de ordinulsutelor de milioane de euro, care au lasat onorarii semnificativesi in contul consultantilor.
"Toate isi au timpul lor", spune acum Attila Peli, fratele luiFrancisc Peli, avocatul care a decis anul trecut sa plece alaturide mai multi avocati din cadrul firmei Nestor Nestor DiculescuKingston Petersen pentru a fonda o noua casa de avocatura.
"Am pus cap la cap o casa de productie si facem documentare si alteprograme pentru televiziune cu scop educativ, social, religios sicultural, deoarece mi se pare ca in acest spatiu exista foarte multprost gust si lipsa de moralitate. Nu mai gasesti programe care saconstruiasca o educatie si am considerat ca poate ar fi mai bine safaca cineva si lucrul acesta, chiar daca nu sunt foarte banoase",explica Peli.
Nici veniturile din imobiliare nu mai sunt insa la ora actuala lanivelul din anii 2005-2008, in conditiile in care piata terenuriloreste aproape inghetata, iar dezvoltatorii evita sa inceapa proiectenoi.
"La ora actuala nu poti face prea multe in imobiliare. Consider caacesta este un domeniu care va avea de suferit multi ani de acuminainte. Decat sa stau in continuare in acest domeniu, am hotaratmai bine sa fac ceva util. Ideea o aveam de mai mult timp", spunePeli.
Colliers International, liderul pietei de consultanta imobiliara infunctie de venituri, cu afaceri de 17,6 milioane de euro in 2008, ainregistrat numeroase plecari ale unor oameni cheie in ultimul an,printre care Monica Barbu, coordonatorul departamentului de retail,Horatiu Florescu, vicepresedinte si broker principal pe segmentulde birouri, precum si Gabriel Chimisliu, care coordonadepartamentul industrial - logistic.
"Am plecat in conditii bune de la Colliers, optand pentru oschimbare de directie. Plecarea mea nu este similara cu cele alefostilor mei colegi. Am ramas in continuare prieten cu BogdanGeorgescu si cu ceilalti colegi", precizeaza consultantul.
Peli a lucrat initial in departamentul de birouri al Colliers,pentru ca mai apoi sa infiinteze practica de tranzactionare aterenurilor in 2003.
"Practic, la initiativa lui Bogdan Georgescu, noi am infiintatdepartamentul de terenuri in 2003, cand m-am mutat de la birouri.Am inceput aproape singur, iar treptat am strans clientii si ammarit echipa, care ajunsese la sase oameni la un moment dat, darnumarul brokerilor a fost subtiat in prezent", isi amintestePeli.
Noua afacere a consultantului este formata
dintr-o echipa de patru oameni, iar in functie de necesitati, Pelimai poate apela la alti cinci colaboratori.
Primul documentar produs este despre plecarea sasilor din Romaniasi de repopularea acelor zone cu oameni care decid sa isisimplifice modul de viata (downshifting), mutandu-se in mediulrural.
Cel de-al doilea proiect are in atentie Insula mare a Brailei, undePeli spune ca "oamenii traiesc ca acum 200-300 de ani", dar o seriede oameni au ales sa faca actiuni umanitare pentru a-i ajuta peacei oameni.
Fostul consultant spune ca, din punct de vedere financiar, isipropune sa reuseasca sa isi acopere costurile pentru a supravietuipe termen lung si poarta deja negocieri pentru vanzarea primelorproduse catre televiziuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO