Companii

EDP va avea un prim parc eolian in functiune in Medgidia dupa o investitie de peste 100 mil. euro

21.10.2009, 00:00 502

Grupul energetic Energias de Portugal (EDP), cu venituri decirca 14 mld. euro anul trecut, al patrulea mare operator deenergie eoliana din lume, va pune in functiune pana la mijloculanului viitor un parc eolian de 90 MW, localizat in Medgidia, inurma unei investitii de peste 100 de milioane de euro.

EDP a achizitionat anul trecut prin intermediul subsidiarei saleEDP Renovaveis (EDPR) proiecte totalizand 736 MW (mai mult decat unreactor nuclear de la Cernavoda), in diferite faze de dezvoltare,prin preluarea unui pachet de 85% din actiunile companiilor caredezvolta aceste proiecte Renovatio Power si Cernavoda Power. "Lamijlocul anului viitor, primul parc de 90 MW va fi functional inMedgidia. Investitia pentru instalarea unui megawatt in sectoruleolian este de circa 1,3-1,5 milioane de euro, bani care includtoate lucrarile necesare. Acum fundatiile sunt gata pentruproiectul din Medgidia", spune Andreea Vatra, director general alWind Expert, cea mai mare companie de consultanta in domeniuleolian de pe piata locala, care ofera astfel de servicii celor dela EDPR. Compania mai are acum in constructie un parc de 138 MWlocalizat in Cernavoda, intentionand ca in urmatorii trei anicapacitatea totala a proiectelor functionale sa fie de 298 MW.

"Deocamdata, nu putem spune cu precizie cand va devenifunctional si parcul de la Cernavoda. Vom da drumul la proiecte perand, astfel incat in urmatorii trei ani sa avem 298 MW functionalipe partea eoliana", a mai spus reprezentanta Wind Expert.

Cele doua parcuri eoliene, cel din Medgidia si cel dinCernavoda, vor folosi turbine livrate de compania daneza Vestas.EDPR si Vestas au semnat un contract la inceputul acestui an pentrufurnizarea a 76 de tubine eoliene cu o capacitate totala de 228 MW,adica exact cat vor avea cele doua proiecte ale EDPR care se aflain faza avansata de executie.

Reprezentanta Wind Expert spune ca firma pe care o conduceconsiliaza in acest moment proiecte cu o capacitate cumulata decirca 2.000-2.500 MW, din care cel mai mare proiect la carelucreaza este unul de 400 de MW care ar putea deveni functional inurmatorii cinci ani.

"Avem un intreg portofoliu de proiecte pentru care livramservicii de consultanta. Acestea au capacitati diferite carevariaza intre 8 MW si 400 MW, acesta fiind si cel mai mare proiecteolian la care lucram acum. Cred ca va deveni functional inurmatorii cinci ani", a precizat Vatra, fara a da insa detaliilegate de numele investitorului sau viitoarea zona a acestuiproiect.

In afara de EDPR, proiectul cehilor de la CEZ se afla intr-unstadiu avansat in ceea ce priveste constructia parcului eoliande

600 MW din doua localitati dobrogene, Fantanele si Cogealac.Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor CEZRomania, lucrarile la parcul de la Fantanele care presupuninstalarea a 139 de turbine eoliene ar trebui finalizate inprimavara anului viitor.

Unii merg mai departe, Martifer sta pe loc

Grupul portughez Martifer, care si-a anuntat intentia de aconstrui un parc eolian in localitatea tulceana Babadag inca din2007, spune ca in prezent proiectul este blocat din cauza unorconflicte cu autoritatile locale.

"Proiectul nostru viza instalarea a 20 de turbine de cate 2,1MW. Lucrarile se desfasoara pe un teren concesionat de la primariaBabadagului. Cand am luat acest teren, in 2007, conditia era caproiectul eolian sa fie finalizat in doi ani. Din cauza procesuluifoarte indelungat de avizare, lucrarile au durat mai mult, motivpentru care am solicitat o prelungire a acestui termen. Consiliullocal a aprobat cererea noastra, dar primarul nu a fost de acord sia dat in judecata decizia consiliului, chiar daca sunt toti dinacelasi partid. Pana la solutionarea acestei probleme nu putemmerge inainte. Proiectul este blocat", a explicat Roxana Flueras,legal advisor in cadrul Martifer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO