Companii

Efectul investiţiei de la Craiova: trei centre Ford deschise în şase luni

Efectul investiţiei de la Craiova: trei centre Ford deschise în şase luni
06.08.2010, 09:52 37

Două noi centre Ford s-au deschis pe piaţa locală în primasăptămână de când Compania Naâională de Vânzări a Ford România,care deţine uzina auto de la Craiova, a preluat oficial importurilemărcii americane pe piaţa locală, iar în primul trimestru a fostdeschis de către ŢiriacAuto, divizia de retail auto a ŢiriacHoldings la Cluj.

Extinderea reţelei Ford vine în contextul în care anul trecut10% din cei 400 de dealeri şi-au închis porţile în urma scăderiipieţei auto cu peste 50%, declin care a continuat şi în primulsemestrul al acestui an cu un minus de 25%.

Din cauza pieţei în scădere majoritatea importatorilor şi-auoprit planurile de expansiune. Singurele companii care au maideschis centre auto au fost anul acesta ŢriacAuto, în Cluj pentruHyundai şi Ford şi în Bucureşti pentru Hyundai şi Mitsubishi,Mazda, Honda şi Mercedes-Benz.

Spre comparaţie, în 2007, când piaţa locală a ajuns la aproape370.000 de autovehicule, în fiecare lună se deschidea cel puţin unnou centru auto la nivel naţional.

Ford a ajuns la 43 de centre auto

Cel de-al treilea centru Ford din acest an a fost deschis ieride către PlusAuto la Craiova în urma unei investiţii de 1,5 mil.euro. Astfel, dealerul din Dolj a ajuns la un total de patru centreÐ câte unul în Slatina şi Drobeta Turnu Severin şi două înCraiova.
Reţeaua Ford de pe piaţa locală a ajuns în prezent la 43 de centreauto, controlate de aproximativ 23 de dealeri, dintre care şaptedealershipuri în Bucureşti sunt acum două ale Colina Motors, douăale Romcar Motors, şi câte unul pentru BDT, Neste Automotive şiATS.

Paul Flanagan, şeful Companiei Naţionale de Vânzări a FordRomânia declara într-un interviu acordat ZF la finele lunii trecutecă există în prezent planuri cu privire la o creştere puternică areţelei de dealeri pe piaţa locală, dar care se amână datorităsituaţiei economice actuale.

La 1 august Automotive Trading Services (ATS), companiecontrolată în proporţie de 85% de fostul premier Călin PopescuTăriceanu a transformat centrul Citroen din Băneasa în dealer Ford,fiind totodată pentru prima dată când un dealer al unei mărci devolum schimbă brandul. În continuare ATS deţine în partea de nord aCapitalei un centru al mărcii franceze, iar un al doilea showroomurmează a fi deschis într-o clădire de birouri din Băneasa.

Noul centru din Craiova ocupă o suprafaţă totală de 8.500 mp dincare showroomul este de 350 mp, proiectat pentru şapte maşini.

30 de oameni pentru al treilea centru Ford

În noul dealership lucrează în prezent 30 de angajaţi, treifiind recrutaţi pe partea de mecanică, iar ceilalţi provin de lacea de-a doua locaţie din Craiova, care în prezent are serviceul înrenovare", a spus Adrian Mărăşescu, directorul de vânzări alPlusAuto.

La nivelul primelor şapte luni ale acestui an vânzările PlusAutoau înregistrat o creştere de aproximativ 4% comparativ cu perioadasimilară a anului trecut la peste 250 de autovehicule. ãLuând încalcul şi noua locaţie, anul acesta avem ca ţintă să comercializămpeste 500 de autovehicule, în creştere cu mai mult de 10%comparativ cu anul precedent", a subliniat Mărăşescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO