Companii

Enel a inceput constructia eolienelor din Dobrogea care ar putea alimenta cu energie verde peste 200.000 de case

01.02.2010, 23:18 118

Gigantul italian Enel, cel mai mare distribuitor privat deenergie electrica, proprietarul a trei foste filiale Electrica,spune ca a inceput lucrarile de constructie a primului parc eoliandin Dobrogea, o investitie estimata la 350 mil. euro.

Enel este al doilea mare grup european care demareazaconstructia unui parc de eoliene in Dobrogea, dupa ce cehii de laCEZ au ajuns in prezent la 50 de turbine eoliene montate laFantanele, parte a unui proiect de 600 de MW, evaluat la 1,1miliarde de euro.

Potrivit datelor primite din partea Enel, proiectele eoliene dinDobrogea vizeaza instalarea a 200 de MW, ceea ce inseamnainvestitii de circa 350 de milioane de euro, luand in calcul pretulechipamentelor si valoarea altor proiecte de acest gen anuntate.Avand cei 200 de MW instalati, italienii ar putea alimenta anual cuenergie verde peste 200.000 de case.

"Estimam ca proiectele eoliene din Dobrogea vor fi primainitiativa de productie pe care Enel o va finaliza in Romania. Esteplanificat ca o parte din proiectele eoliene sa devina operationalein cursul acestui an. In prezent, compa-nia este in proces deobtinere a avizelor pentru aceste proiecte si a inceput dejalucrarile de constructie la primul parc eolian", au precizatreprezentantii Enel, care au pe piata locala venituri de peste 800de milioane de euro.

Echipamentele pentru aceste proiecte vor fi livrate de catrecompania spaniola Gamesa, in urma unui contract semnat la inceputulanului trecut prin care italienii anuntau achizitia a 52 de turbineeoliene, cu o capacitate totala de 140 MW, unitatile urmand sa fieinstalate in nordul Dobrogei, in parcurile eoliene Dealul Pietros,Cara Constantin si Corugea. Enel are posibilitatea prin acestcontract de a cumpara inca 69 de turbine pentru parcurile dinRomania, ceea ce inseamna ca planurile Enel ar putea depasicapacitatea de 200 de MW anuntata initial. Enel a facut primul paspentru dezvoltarea unor proiecte eoliene in Romania dupa ce lasfarsitul anului 2007 a achizitionat in totalitate dezvoltatorul deproiecte eoliene Blue Line, care avea un portofoliu de 200 deMW.

In afara de investitiile in segmentul eolian, Enel mai esteimplicat in dezvoltarea a doua proiecte majore pe plan local,respectiv o centrala de 800 de MW la Braila in parteneriat cugermanii de la E.ON, precum si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda,proiect cu o valoare estimata de 4 mld. euro.

2010, la fel ca 2009

In ceea ce priveste activitatea de distributie si furnizare aenergiei electrice, reprezentantii Enel nu sunt foarte optimisti inlegatura cu anul 2010 care va fi, in opinia lor, aproape similar cuanul trecut.

"Apreciem ca in 2010 vanzarile catre clientii finali vor aveamai mult sau mai putin acelasi volum ca si in 2009. Aceastaanticipare se bazeaza pe cresterea PIB prognozata in Romania, ceeace presupune o relansare economica catre mijlocul anului 2010", auprecizat reprezentantii Enel.

Potrivit acestora, pentru anul trecut este asteptata o scadere aconsumului de electricitate in ceea ce priveste companiile Enel,dar deocamdata aceste date nu pot fi comunicate. La nivel de piata,anul 2009 a adus o reducere a consumului de energie de 8,3%, pentruanul acesta fiind estimata o crestere de pana la 3%. Cele mai gravescaderi de consum au fost inregistrate in prima parte a anuluitrecut, luna decembrie fiind singura luna din 2009 in care consumula fost in usoara crestere fata de aceeasi perioada din 2008.

700 de milioane de euro in cinci ani

Enel spune ca va merge mai departe cu programul de investitii de700 de milioane de euro anuntat in 2009 cu o durata de cinci ani,fara sa precizeze insa valoarea exacta pentru anul in curs."Totusi, putem anticipa ca investitiile pentru 2010 vor tine seamade nevoile mari ale zonelor critice din Bucuresti si Muntenia Sud",au mai precizat reprezentantii Enel.

Italienii au inceput sa-si construiasca operatiunile in Romaniainca din 2005 cand au preluat pachetele majoritare la fosteleElectrica Banat si Electrica Dobrogea. In 2008, Enel face achizitiacare-i va aduce pozitia de cel mai mare distribuitor privat deenergie, respectiv reuseste sa-si extinda controlul asupra fosteiElectrica Muntenia Sud, compania care alimenteaza Capitala, pretulplatit fiind de 820 de milioane de euro. Mai departe, Enel ainceput sa se implice pe partea proiecte de productie a energiei,tinta grupului fiind aceea de a deveni un jucator integrat pe piatalocala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO