Companii

Enel Energie: Excludem o achizitie acum. Businessul va creste dupa demararea productiei

Enel Energie: Excludem o achizitie acum. Businessul va creste dupa demararea productiei

Mario Coni, directorul general al Enel Energie: Sectorul de productie a energiei electrice este inca un monopol in Romania. O pozitie solida a companiei (Enel Energie - n.r.) in sectorul de productie va permite o crestere a competitivitatii noastre pe termen lung.

24.12.2007, 17:43 49

Principala modalitate de crestere a afacerilor va fi asigurarea productiei proprii, in conditiile in care italienii exclud o achizitie a unui alt furnizor. "In prezent, Enel Energie detine 11% din totalul pietei de furnizare a energiei electrice. Avand in vedere ca Electrica Muntenia Sud are o cota de piata de 12%, dupa ce procesul de achizitie va fi incheiat, Enel va avea o cota de piata de 23%", a declarat pentru ZF Mario Coni, directorul general al Enel Energie.
Compania a rezultat in urma procesului de separare a activitatii de furnizare (vanzare de energie electrica - n.r.) de cea de distributie (reteaua de transport a energiei electrice - n.r.), masura obligatorie de la jumatatea anului pentru toate companiile de profil. Enel Energie cuprinde activitatile de furnizare din cadrul celor doua filiale Electrica preluate de italieni, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, urmand sa fie inclus in aceasta structura si businessul de furnizare al Electrica Muntenia Sud.
Italienii au fost anuntati in vara acestui an drept castigatorii procesului de privatizare al celei mai valoroase distributii de electricitate, fiind de acord sa plateasca 820 mil. euro. Deocamdata transferul de actiuni nu a fost realizat. Enel Energie are 500 de angajati, urmand ca numarul acestora sa creasca dupa integrarea Electrica.
"Enel Energie este companie unica de vanzari rezultata in urma procesului de divizare a Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Operatiunile companiei acopera nu numai regiunile Banat si Dobrogea, dar tot teritoriul tarii. Enel Energie este unica interfata cu clientii rezidentiali si corporate, atat pe piata captiva, cat si pe piata libera", spune Coni.
Desi integrarea portofoliului de clienti ai Electrica Muntenia Sud va dubla afacerile cu energie a Enel Energie, cresterea nu va mai putea fi sustinuta decat prin obtinerea unor capacitati de productie proprie.
"Anticipam o crestere a afacerilor noastre dupa ce Enel va intra in sectorul de productie a energiei in Romania, devenind un operator integrat pe verticala. O pozitie solida a companiei in sectorul de productie va permite o crestere a competitivitatii Enel Energie pe termen lung", precizeaza Coni.
Cele mai mari proiecte pe partea de productie in care Enel este implicat sunt reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, productia de energie eoliana estimata pentru anul 2010, precum si finantarea in colaborarea cu germanii de la E.ON a unui grup de 700 MW nou la termocentrala de la Braila, unitate aflata in proprietatea Termoelectrica. Italienii spun ca nu vor sa mai cumpere un furnizor de energie, singura modalitate de crestere fiind demararea activitatilor de productie.
"In prezent nu avem in vedere astfel de achizitii", a raspuns Coni intrebat fiind daca Enel ar fi interesat sa achizitioneze si traderi de energie. Italienii isi fac achizitiile de energie in mare parte de pe bursa de energie OPCOM, dar subliniaza importanta privatizarii in acest domeniu.
"Sectorul de productie a energiei electrice este inca un monopol in Romania. Asa cum am mai declarat, privatizarea activelor de generare ar trebui inceputa pentru a deschide calea investitorilor si pentru a crea o competitie reala in acest sector", spune Coni. De asemenea, oficialul Enel este de parere ca privatizarea sectorului de productie si crearea concurentei ar putea atrage si o scadere a preturilor la electricitate pe termen lung.
In ceea ce priveste segmentul consumatorilor casnici, reprezentantul Enel Energie nu anticipeaza schimbari majore pe termen scurt, avand in vedere experienta similara a altor tari care au trecut prin procesul de liberalizare. De la jumatatea anului acesta, toti consumatorii casnici au devenit eligibili avand dreptul de a-si alege propriul furnizor de energie in functie de calculele personale de rentabilitate. In prezent, Enel Energie are 1,4 milioane de clienti casnici, numar care va creste la 2,5 milioane odata cu integrarea Electrica Muntenia Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO