Energie

Alexandra Floricică, ProCredit Bank România: 20% din portofoliul total de credite active este în zona de proiecte verzi. Pe regenerabile, peste 60% au mers în zona de parcuri fotovoltaice până în 10 MW, iar restul către IMM în zona de prosumator

ZF Power Summit 2024

Alexandra Floricică, ProCredit Bank România: 20% din...

Autor: Alex Ciutacu

28.02.2024, 16:29 114

O cincime din portofoliul de credite active ale ProCredit Bank România, parte a grupului german ProCredit, este orientat pe proiecte verzi, împărţindu-se între proiecte de eficienţă energetică şi proiecte de energie regenerabilă, a explicat Alexandra Floricică, head o sustainable development, ProCredit Bank România, prezentă în cadrul ZF Power Summit 2024.

„Momentan avem 20% din portofoliul total de credite active pe zona de proiecte verzi şi în aceste proiecte verzi intră zona de eficienţă energetică şi zona de energie regenerabilă. Este de remarcat că din portofoliul nostru pe energie regenerabilă întâlnim undeva la peste 60% zona de parcuri fotovoltaice de capacităţi mici şi mijlocii, de până în 10 MW, iar restul de peste 30% merge către investiţii realizate de către IMM-uri în zona de prosumator”.

Pe lângă IMM-uri, banca vrea să se implice mai mult în piaţa locală şi în finanţarea parcurilor fotovoltaice de până la 50 MW.

„Am hotărât împreună cu colegii din Germania să dăm curs şi acestor provocări ale pieţei, astfel că împreună cu ei şi cu alţi parteneri instituţionali care sunt activi în zonade finanţare a proiectelor verzi suntem deschişi spre oportunităţi de finanţare a parcurilor fotovoltaice de până la 50 MW, fie că vorbim într-o structură de co-finanţare, fie că vorbim într-o formă de structură de sindicalizare a finanţărilor respective”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Power Summit 2024

  • Facem parte din grupul ProCredit, instituţia poate fi întâlnită în zona de sud-est şi estul Europei, iar atunci când vorbim de portofoliul pe care l-am finanţat avem cifre în jurul a peste 850 MW. Vorbim de ţări precum Bulgaria, Grecia, Albania sau Moldova, care vine şi ea uşor, uşor din spate cu proiecte şi zona de legislaţie
  • Noi am fost una dintre băncile care atunci când am vorbit despre o dezvoltare laterală a mediului de business, atunci când avem deja o companie care are un business profitabil, unde putem să vedem un istoric, nu am cerut un PPA pentru a finanţa un proiect fotovoltaic. Şi în continuare susţinem această strategie pe această nişă, către IMM-urile care doresc o dezvoltare laterală a buisness-ului lor.
  • Înţelegem de la IMM-uri că PPA-urile reprezintă şi pentru ei o plasă de siguranţă, nu doar pentru bănci. De ce spun asta? Pentru că avem aceste contracte care în afară de preţ/MW pe energie produsă acoperă şi alte tipuri de servciii şi aici vorbim de cheltuielile care pot avea loc cu privire la dezechilibrele din piaţă, vorbim de tranzacţionarea energiei, vorbim despre partea de asset management şi vorbim despre zona de producţie. Toate aceste tipuri de servicii extra rămân în grija offtakerilor prin aceste tipuri de PPA, din contractele pe care le-am văzut noi până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO