Energie

Ana Radnev, CMS: Vedem pe piaţă proiecte regenerabile din ce în ce mai mari care vin şi testează cadrul de reglementare din România

ZF Power Summit 2024

Ana Radnev, CMS: Vedem pe piaţă proiecte regenerabile...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2024, 16:01 93

Sistemul energetic din România a văzut în ultimii ani mult mai puţine proiecte de energie regenerabilă conectate la reţea comparativ cu dimensiunea anunţurilor legate de proiecte pregătite pentru această piaţă, însă ritmul conectării la reţea va accelera după primele proiecte mai mari care se conectează cu succes.

„Legat de faptul că nu sunt mai multe proiecte conectate, vedem acum pe piaţă proiecte din ce în ce mai mari care vin şi care testează cadrul de reglementare. Pentru o vreme toţi ne uitam după terenuri, după permisele iniţiale, acum vedem în practică ce înseamnă de fapt să conectezi un proiect mare la reţea, ce trebuie să faci. A doua oară va fi mai rapid, a treia oară va fi şi mai rapid”, a explicat Ana Radnev, partner, banking & finance la casa de avocatură CMS, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.  

Investitorii aşteaptă în continuare legea privind energia eoliană offshore, care ar trebui să vină curând, însă România nu este singura ţară unde aşezarea premiselor pentru piaţă a avut nevoie de timp. Procesul este unul normal, chiar dacă în fiecare ţară are particularităţile sale.

„Piaţa evoluează şi toate pieţele unde investiţiile acestea despre care vorbim se întâmplă deja sunt pieţe care au trecut deja prin ce trecem noi acum. Deci cred că acum trebuie să conectăm aceste proiecte care sunt în piaţă şi se întâmplă, va fi nevoie de investiţi şi mai mari, iar piaţa cred că va evolua”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Power Summit 2024

  • Cred că pentru multe proiecte una dintre provocări este să fie structurate în aşa fel încât să devină bancabile.
  • Încă se crede că PPA-urile nu merg în România din cauza problemelor de reglementare, dar nu este vorba despre asta, ci de educaţie. Şi e nevoie de timp pentru că este greu când vezi că preţurile fluctuează să te legi pe 10 ani şi să te gândeşti că trebuie să faci asta pentru că ai o strategie de ESG, şi trebuie să arăţi că eşti sustenabil, sau trebuie să faci asta pentru că îţi trebuie finanţare şi poţi avea acum o linie stabilă de cost în business plan.
  • Au fost câteva PPA-uri anunţate recent şi dacă te uiţi cine sunt, de obicei sunt companii dintr-un grup mai larg care au o strategie de sustenabilitate şi le pasă de costuri.
  • Piaţa evoluează, inclusiv pe PPA-uri. Unul dintre punctele importante este legat de progresul pe care l-a făcut România pe interconectare şi asta este important, abilitatea de a exporta, abilitatea de a vinde transfrontalier. Şi cred că piaţa din România va vedea şi alţi investitori pe care poate astăzi îi considerăm prea sofisticaţi.
  • Trebuie să facem CfD-urile să se întâmple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO