Energie

Andrei Ceclan, lector, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: Trebuie să venim cu programe, direcţii de acţiune ca să facem faţă şi să mergem în tandem cu prosumatorii

ZF Power Summit 2024

Andrei Ceclan, lector, Universitatea Tehnică din...

Autor: Ramona Cornea

28.02.2024, 16:41 70
Piaţa locală a energiei trebuie să vină cu programe, direcţii de acţiune ca să facem faţă evoluţiei valului de prosumatori şi să meargă  în tandem cu ei, susţine Andrei Ceclan, lector în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. 
 
„Începem să avem şi prosumatorul vulnerabil, care nu este săracul care nu-şi poate plăti factura, ci bogatul care a avut bani să-şi pună panouri fotovoltaice şi care nu se poate bucura de ele. Nu este vina reţelei, ci faptul că acest val ne-a cam luat pe nepregătite şi că direcţionarea finanţărilor nerambursabile s-a început şi s-a făcut masiv în zona instalării de surse regenerabile, dar s-au neglijat reţelele, nu sunt pregătite reţelele şi devin tot mai nesigure. Aceasta este o realitate pe care trebuie să o recunoaştem, inclusiv creşterea accelerată a pierderilor din reţele şi să venim cu programe, direcţii de acţiune ca să facem faţă şi să mergem în tandem cu prosumatorii”, a spus el în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024. 
 
Ce a mai declarat Andrei Ceclan în cadrul evenimentului ZF: 
 
Asistăm la o schimbare de sens. Dacă în urmă cu mulţi ani în casele oamenilor se făcea electrificare, iar motto-ul companiilor de furnizare de energie era: aducem energie în casele oamenilor, acum schimbarea aceasta de sens este că vindem lumină. O mare parte din energia generată local merge în reţea, nu se consumă.
 
Tot acest val de prosumatori este şi o mare oportunitate de implicare a lor în servicii tehnologice de sistem la nivel agregat, de implicare a utilizatorilor de reţea în ceea ce se numeşte în controlul consumului şi a producţiei de energie pentru echilibrarea producţiei şi consumului la nivel naţional şi pentru reducerea preţului la energie, aceasta este miza. 
 
Faptul că noi avem acum servicii tehnologice de sistem scumpe se reflectă direct în factura de energie. Acest lucru cred că este total omis, acest val de prosumatori nu este valorificat în calitate de utilizatori de reţea inteligenţi şi activi. Acest lucru este esenţial şi cred că trebuie ridicat la fileu în relaţie cu ANRE, cu piaţa de energie, cu furnizorii de energie, cu agregatorii care pot să adune aceşti prosumatori şi să ofere servicii tehnologice de sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO