Energie

Arelco Power, companie „indicată” de jucătorii din piaţă pentru problemele din energie, şi-a cerut insolvenţa

Arelco Power, companie „indicată” de jucătorii din...

Autor: Dana Ciriperu

16.02.2017, 12:16 14649

Furnizorul de energie Arelco Power, companie controlată de Robert Neagoe, şi-a cerut insolvenţa, solicitarea companiei urmând să fie judecată de Tribunalul Bucureşti, mâine, 17 februarie.

Arelco Power a avut în 2015, ultimul an pentru care există date publice disponibile, o cifră de afaceri de 724 de milioane de lei, un profit net de 10 milioane de lei şi un număr mediu de 22 de angajaţi. Compania este controlată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de Robert Neagoe şi de un offshore cipriot – Robledo Investments.

Arelco Power este a doua companie mare din energie care şi-a cerut insolvenţa în acest an, după Transenergo COM, firmă care a şi intrat în insolvenţă la începului lunii februarie.

Surse din piaţă spun însă că problemele din industrie ar fi fost cauzate de Arelco Power. De altfel, într-un comunicat al ANRE, în care autoritatea încearcă să explice oscilaţiile de preţ din industrie în luna ianuarie este numit „un furnizor” – fără a-i fi precizat numele – care „a notificat partenerii de tranzacţii că işi reziliază contractele începând cu data de 24 ianuarie 2017. Având în vedere faptul că Furnizorul avea încheiate contracte de furnizare cu 2 mari consumatori, precum şi faptul că desfăşurau o activitate intensă de trading cu un număr semnificativ de participanţi la piaţa angro de energie electrică, se constată o nouă etapă de accesare a PZU ca sursă de achiziţie a energiei electrice pentru partenerii lui”, arată ANRE.

În ianuarie, timp de aproape o săptămână întreagă energia s-a tranzacţionat la un nivel apropiat de 100 de euro, maxim istoric. Ceea ce a dus la această inflaţie în ceea ce priveşte preţul energiei a fost creşterea subită a consumului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO