​Cât la sută din OMV Petrom, cea mai valoroasă companie listată la Bucureşti, este controlat de Mariana Gheorghe, cea mai puternică femeie din România

4 apr 2017 Autor: Liviu Popescu

Mariana Gheorghe, 61 ani, directorul general al OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la bursa românească cu o valoare de piaţă de 17,2 mld. lei, are un număr de 60.100 de acţiuni SNP, echivalentul unei deţineri de circa 18.500 de lei, potrivit datelor din rapoartele Petrom supuse votului acţionarilor în şedinţa din aprilie. Astfel Mariana Gheorghe are sub 0,1% din OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din sud-estul Europei. Un alt membru al directoratului, Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, responsabilă cu activitatea de downstream gas, deţine 100 de acţiuni SNP, potrivita datelor valabile la 31 decembrie 2016.

Cine este Mariana Gheorghe?

Mariana Gheorghe a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale la Academia de Studii Economice Bucureşti în 1979, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti în 1989 şi Finanţe Corporatiste la London Business School în 1995.

Şi-a început cariera în 1979, deţinând diverse poziţii în cadrul a două companii romaneşti, Policolor şi Chimica / Romferchim până în 1991. Între 1991 şi 1993, Mariana Gheorghe a lucrat pentru Ministerul Finanţelor din România, unde a deţinut funcţia de Director General Adjunct, Departamentul de Finanţe Internaţionale. 

Începând cu 1993 a lucrat pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, mai intâi ca Bancher Asociat şi apoi ca Bancher Principal pentru Europa de Sud-est şi Regiunea Caspică. După privatizarea Petrom în 2004, Mariana Gheorghe a devenit Membră a Consiliului de Administraţie al Petrom ca reprezentant BERD, pana la data de 15 iunie 2006, cand a fost numita Director General Executiv al Petrom. Din 17 aprilie 2007 detine si pozitia de Presedinte al Directoratului Petrom, in urma adoptării de către Petrom a unui sistem dualist de guvernanta.

 

 
Cuvinte cheie:
companie
, bucuresti
, petrom
, mariana gheorghe
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide