Energie

Cătălin Stancu, director general, Electrica: Dacă se pierde competitivitatea, scade puterea de producţie şi se pot pierde locuri de muncă

Cătălin Stancu, director general, Electrica: Dacă se...

Autor: Alex Ciutacu

12.12.2017, 14:33 551

Este nevoie de grupuri eficiente, grupuri capabile să preia variaţiile de resurse regenerabile, de asemenea şi participanţii pot participa, este şi un cod european care dă posibilitatea consumatorilor să participe în acest sistem, prin servicii pe care le pot face. Sunt servicii pe care le pot face, pe care le pot achiziţiona, şi doar împreună, furnizori, consumatori şi operatori de reţele, pot găsi un echilibru, explică Cătălin Stanciu, director general, Electrica, în cadrul evenimentului ZF Energie 2017.

Alte declaraţii din cadrul evenimentului:

Din 2016, preţul final creşte cu 30%. Întrebarea este care e efectul. Efectul este de piedere de competitivitate. Când o ţară pierde competitivitatea unei industrii. Se produc dezechilibre; scade competitivitatea, scade puterea de producţie, şi se mai întâmplă ceva: inflaţie. Nu este problema doar a unei părţi

E o problemă de pierdere a unui punct de echilibru, pierdere bruscă care dacă se menţine va duce la deficite pe termen lung.

Dezbaterea ar trebui să fie despre ce putem face pentru a menţine un echilibru. Cu tot lanţul de autorizaţie-execuţie. Dacă astăzi începem, vom avea efectele peste 5 ani. În acest moment există o lipsă de capacitate care determină o creştere de preţuri. Acest lucru s-a întâmplat şi în ianuarie şi februarie. Ideea era că ar trebui să dezbatem ce e de făcut anul viitor pentru a regăsi echilibrul. Iar când echilibrul durează ani de zile, e la fel de calr că o prevedere reglementativă este ceea ce marii furnizori doresc. Un astfel de risc, pe care îl putem calcula. Preţul PCCB pe ianuarie este de 280.

Hidroelectrica este, în mod natural, un producător cu costuri mici, iar atunci când preţul pieţei creşte cu 30% asta se întâmplă pentru că preţul e fixat de ordinea de merit. Cea mai scumpă tehnologie care are cerere fixează preţul, iar Hidroelectrica este un beneficiar natural al preţului mărit.

Este un moment de dezechilibru în piaţă, nu este de arătat cu degetul. O situaţie de dezechilibru pe termen lung, este rezonabil să te aştepţi că nu va fi suportată de industrii. Dacă industriile îşi pierd competivitatea, se vor pierde locuri de muncă.

Este nevoie de investiţii în acest sector, cu capacităţii moderne, eficiente, cu posibilităţi tehnice de intrare în funcţiune, cu timp de intrare foarte mic, precum centrala de la Iernut, această centrală poate intra în funcţiune într-o oră spre exemplu, timp foarte scurt, cel mai scurt din ţară, cu excepţia Petrom-ului care are altă tehnologie.

Este nevoie mai ales pe anumite perioade de vârf, sau de iarnă, de soluţii pe termen scurt care nu trebuie să fie neapărat construcţia de capacităţi noi. De exemplu, o soluţie ar fi Centrale Virtuale (VPP), unde poţi solicita unui client să-şi reducă pentru o anumită perioadă consumul, contra unui preţ - adică cumperi ca furnizor flexibilitate. La fel, eficienţa energetică, care stimulată corect reduce natural cererea, deci preţul. Pentru aceste soluţii este nevoie de un cadru de reglementare modern, iar ANRE este deschisă la soluţii de stabilizare a pieţei.

Sunt momente în sistem, în care ai energie regenerabilă, ai până la 3.000 de MW în energie regenerabilă, această resursă se poate epuiza în câteva ore, sunt mecanisme de piaţă care să compenseze aceste variaţii, atât la creştere cât şi la scădere, este nevoie de un ansamblu, atât în zona de producţie a energiei electrice, în zona consumatorilor, dar şi mecanisme de piaţă specifice lichide, care pot acţiona să reducă dezechilibrele.

Sunt alte modalităţi de a rezolva problema crizei fără să investeşti milioane. Noi suntem o companie cu 3,6 milioane de clienţi. Dacă strâng 1 watt de la fiecare client şi i-aş oferi la vârf, ar fi cea mai ieftină energie din lume, ne trebuie cadru de reglemetnare. Instrumente de hedging la risc. Hedgingul financiar este un instrument folosit în toate pieţele moderne din lume.

Investiţiile trebuie să vină într-un termen rezonabil.

Media anului trecut în PZU 223, media PCCB 229.

În orice meserie, dacă prima întrebare este cum îmi fac bugetul anului viitor. Pe termen mediu şi lung este puţin mai complicat. Chiar şi la Autoritatea de Reglementare este multă deschidere ca împreună să venim cu soluţii de echitabilizare a pieţei. Dezechilibrele bruşte aruncă în aer mecanisme întregi.

Prognozele nu arată rău. Noi ne-am învăţat lecţia dar acum suntem acoperiţi şi pe distribuţie şi pe furnizare. Nu există riscuri majore pentru anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO