Energie

Corneliu Bodea, Centrul Român al Energiei: aplicarea Ordonanţei de Urgenţă pe energie va produce disfuncţionalităţi grave şi ireversibile la nivelul pieţei de energie

Corneliu Bodea, Centrul Român al Energiei: aplicarea...

Autor: Cristina Bellu, Răzvan Botea

02.09.2022, 14:50 304

Reprezentanţii Centrului Român al Energiei (CRE), organizaţie care reuneşte companii din domeniul energetic, de la producţie la zona de echipamente şi servicii, consideră că  aplicarea Ordonanţei de Urgenţă pe energie va produce disfuncţionalităţi grave şi ireversibile la nivelul pieţei de energie crescând totodată riscul la adresa securităţii energetice a României.

“Estimăm că aplicarea Ordonanţei va produce disfunctionalitati grave si ireversibile la nivelul pietei de energie si implicit riscuri privind securitatea energetica si a competitivitatii economice a Romaniei”, notează un comunicat de presă transmis vineri de CRE şi semnat de Corneliu Bodea, preşedintele organizaţiei.

În plus, reprezentanţii asociaţiei semnalează „îndepărtarea de principiile şi planurile enunţate de Comisia Europeană, privind direcţiile legislative ale pieţei interne de energie”, de setul de soluţii cu privire la soluţionarea prezenţei crize energetice, precum şi de la principiile de baza ale funcţionarii mediului de afaceri.

Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă privind schema de compensare a preţurilor la energia electrică şi gaze naturale. În principal, acesta prevede ca preţurile la energie şi gaze pentru consumatorii casnici vor fi plafonate până la finalul verii 2023.

La gaze rămâne preţul plafonat de 0,31 lei/Kwh.

La energie însă, persoanele care consumă mai mult de  255 kWh în medie pe lună, vor plăti preţul pieţei pentru tot ce depăşeşte acest plafon. Clienţii casnici care consumă mai puţin de 100 kWh pe lună plătesc 0,68 lei/Kwh.

În cazul companiilor, majoritatea acestora nu vor mai beneficia de preţul plafonat la 1 leu/kWh, ci doar furnizorii de servicii sociale, spitale, creşe, şcoli grădiniţe etc.

IMM-urile şi instituţiile publice vor primi o compensare pentru 85% din consum. La gaze rămâne plafonul din legea anterioară, de 0,37 lei/kwH, pentru companiile care consumă mai puţin de 50.000 MWh pe an.

În cazul traderilor de energie, potrivit actului normativ, aceştia pot avea un profit de maximum 2%, restul mergând către stat.

De asemenea, tot lanţul de energie este suprataxat, iar companiile de stat trebuie să vină cu o strategie de  vânzare a energiei pe termen lung, pe o perioadă de 5 ani.

Redăm mai jos comunicatul integral transmis astăzi de CRE:

“Asociatia Centrul Roman al Energiei, prin membrii sai, principalele companii din sectoarele productiei, transportului si distributiei de energie, serviciilor energetice, isi exprima ingrijorarea privind efectele pe care ORDONANTA le va avea in intreaga piata de energie.

(Textul ORDONANTEI poate fi consultat AICI)

Regretam lipsa de comunicare si consultare autentica cu reprezentantii industriei energetice, atat mediul de afaceri cat si mediul asociativ. Estimam ca aplicarea ORDONANTEI va produce disfunctionalitati grave si ireversibile la nivelul pietei de energie si implicit riscuri privind securitatea energetica si a competitivitatii economice a Romaniei.

Nu in ultimul rand, observam cu surprindere indepartarea de principiile si planurile enuntate de Comisia Europeana, privind directiile legislative ale pietei interne de energie (ex. Directiva 944/2019, Regulamentul 943/2019), setul de solutii cu privire la solutionarea prezentei crize energetice, si insasi principiile de baza ale functionarii mediului de afaceri.   

Asociatia Centrul Roman al Energiei, avand membri pe intreg lantul de valoare al sectorului energetic national, atat entitati private cat si de stat, poate reprezenta o sursa credibila, echidistanta si competenta de dialog. Scopul unui dialog corect este identificarea problemelor concrete ale sectorului energetic si efectelor de cascada in economie.

Totodata, Centrul Român al Energiei îşi afirmă constant disponibilitatea de a se implica activ prin recomandari si elaborare de masuri generale si specifice pentru asigurarea securitatii energetice, a continuitatii cu alimentare cu energie la preturi suportabile pentru consumatorii finali”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO