Energie

Cum explică distribuitorii de energie că au făcut un sfert din ce au promis. Investiţiile sunt complexe şi abia spre finalul anului vor fi gata. Datele ANRE sunt incomplete

Cum explică distribuitorii de energie că au făcut un...

Autor: Roxana Petrescu

24.12.2015, 08:00 335
În primele opt luni ale anului, cele opt mari companii de distribuţie a energiei din Ro­mânia investiseră între 24 şi 50% din ceea ce prognozaseră, cei mai „harnici“ fiind cehii de la CEZ, în timp ce la marginea de jos a intervalului se aflau ita­lienii de la Enel cu com­pa­nia de distribuţie din Do­bro­gea, după cum arată datele pu­blicate de Auto­ritatea Naţională de Re­gle­mentare în do­meniul Energiei (ANRE).
 
Distri­bui­torii de energie susţin însă că vor recu­pera de­ca­lajele până la finalul anului. O treime din ceea ce pl­ă­teşte un consumator cas­nic re­prezintă banii care se duc în con­turile dis­tri­buitorilor de energie care sunt re­com­pen­saţi în funcţie de investiţiile pe care le fac.
 
Potrivit datelor funizate de ANRE, cele opt companii de distribuţie a energiei elec­tri­ce şi-au prognozat pentru anul acesta in­ves­tiţii de circa 1,24 mld. lei (circa 280 mil. euro), în creştere cu 22% com­pa­rativ cu anul trecut. Din această sumă însă, E.ON, Enel, CEZ şi Electrica nu in­ves­tiseră decât 414 milioane de lei după pri­mele opt luni ale anului, adică apro­ximativ o treime din buge­tele pro­mise iniţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO