Energie

Danezii de la European Energy, cu proiecte în energie regenerabilă de peste 1GW, tatonează piaţa din România pentru construcţia unor centrale de hidrogen verde şi e-metanol

Ioannis Kalapodas, Head of the Bucharest Office, European Energy

Ioannis Kalapodas, Head of the Bucharest Office, European Energy

Autor: Cristina Bellu

31.07.2023, 13:03 214

Compania daneză de energie regenerabilă European Energy, care dezvoltă, finanţează, construieşte şi operează parcuri eoliene şi solare, precum şi instalaţii de hidrogen şi capacităţi de stocare la nivel global, spune că ia în calcul piaţa locală pentru construcţia unor centrale de hidrogen verde şi e-metanol.

Anunţul oficialilor companiei vine în contextul în care România declară că urmăreşte să-şi intensifice eforturile în direcţia energiilor regenerabile, precum şi să stimuleze investiţiile în energie verde.

De altfel, senatul a făcut un prim pas în acest sens odată cu aprobarea proiectului de lege privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor, însă acesta trebuie completat cu investiţii masive în infrastructură şi crearea unor condiţii de piaţă fezabile şi durabile pentru producţia extinsă de electricitate verde.

„Economiile naţionale trebuie să ajungă la neutralitatea climatică nu doar prin îmbunătăţirea mixului energetic, ci şi prin decarbonizarea industriei grele şi a transportului, abordând diferenţele de proces şi facilitând extinderea producţiei şi utilizării de hidrogen verde şi e-metanol”, spune Ioannis Kalapodas, Head of the Bucharest Office, European Energy.

El consideră că reducerea costurilor va necesita o varietate de decizii politice, cu un climat de investiţii previzibil şi fiabil, un cadru regulator clar şi transparent, care să permită acorduri pe termen lung cu parteneri, instrumente financiare pentru partajarea riscurilor.

„Astfel, e-metanolul şi hidrogenul verde ar putea deveni mai competitive în ceea ce priveşte preţurile, comparativ cu cotaţiile fluctuante ale energiei fosile, accelerând tranziţia către consumul de combustibili verzi, în industria grea şi în transport, contribuind astfel la crearea unei pieţe sustenabile de hidrogen verde şi e-metanol în Romania”.

Compania recunoaşte importanţa cooperării inter-sectoriale pentru atingerea obiectivelor propuse şi susţine ideea dezvoltării de ,,insule” energetice, care să asigure o producţie eficientă de energie verde şi să răspundă nevoilor specifice ale comunităţilor locale.

De asemenea, vede o implicare mai activă a României în alianţe internaţionale care promovează colaborarea în domeniul energiei regenerabile şi a tehnologiilor avansate, precum ,,Consiliul Hidrogenului Celor Trei Mări”.

European Energy se află în spatele a cinci proiecte anunţate în Danemarca şi urmăreşte dezvoltarea de facilităţi PtX pe multe pieţe în care operează, inclusiv SUA, Brazilia şi Australia.

Până la sfârşitul lui 2023, compania planifică să furnizeze hidrogen verde la portul Esbjerg din Danemarca, dintr-un parc eolian cu o capacitate de 12 MW.

„E-metanolul verde ar putea juca un rol mai important în decarbonizarea anumitor sectoare în care opţiunile sunt limitate în prezent, în special ca materie primă în industria chimică sau drept combustibil în transportul rutier sau maritim”, spun oficialii companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO