Energie

Electrica nu a uitat de eoliene: O parte din investiţiile de 111 mil. euro realizate s-au dus pentru turbinele din Galaţi şi Constanţa

Electrica nu a uitat de eoliene: O parte din...

Autor: Radu Bostan

11.11.2012, 12:44 874

Electrica, singura firmă controlată de statul român activă în domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, a realizat împreună cu filialele sale investiţii de 501,7 mil. lei (111 mil. euro) în primele nouă luni ale acestui an.  

Electrica, singura firmă controlată de statul român activă în domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, a realizat împreună cu filialele sale investiţii de 501,7 mil. lei (111 mil. euro) în primele nouă luni ale acestui an.

O parte din această sumă s-a dus pentru pregătirea lucrărilor la parcurile eoliene de la Frumuşiţa (judeţul Galaţi) şi Chirnogeni (judeţul Constanţa), proiecte la care compania lucrează de circa patru ani de zile şi care ar reprezenta primul pas făcut de firma de stat în domeniul producţiei de energie.

În timp ce Electrica încă nu a finalizat această investiţie, în România sectorul eolian a atras din 2010 şi până în prezent fonduri de peste 2 mld. euro. Grupuri precum CEZ (Cehia), Enel (Italia) sau Petrom au pus în funcţiune în ultimii trei ani parcuri eoliene cu o capacitate apropiată de cea a celor două reactoare de la Cernavodă, fiind atrase mai ales de schema de sprijin generoasă pusă la dispoziţie de statul român.

Punct şi de la capăt

Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, compania a reluat licitaţiile pentru echiparea cu turbine a parcului de la Frumuşiţa după ce firma a anulat la începutul acestui an licitaţia organizată iniţial.

Astfel, Electrica a publicat luna trecută anunţul în ve­de­rea selectării furnizorului turbinelor pentru parcul eolian de 45 MW de la Frumuşiţa, un contract în valoare de 74,7 mi­lioane de euro fără TVA. Potrivit site-ului companiei de stat, pro­iectul Frumuşiţa a obţinut toate avizele necesare construi­rii şi au fost elaborate proiectele tehnice pentru lucrările de infrastructură aferente. Aceste lucrări fac obiectul unui alt contract, cu valoarea de 16,1 milioane de euro, fără TVA.

 

Compania de stat s-a apropiat cel mai mult de realizarea proiectului din Galaţi la sfârşitul anului trecut, când licitaţia internaţională organizată în acest scop a atras oferte din partea firmelor Vestas (Danemarca) şi Sinovel (China), doi dintre cei mai mari producători de turbine eoliene din lume. Potrivit anunţului de licitaţie de anul trecut, valoarea estimată a turbinelor pe care voia să le cumpere Electrica era cuprinsă între 53 mil. şi 63 mil. euro, iar suma evaluată pentru lucrări de mentenanţă varia între 17 milioane euro şi 20 mil. euro.

Licitaţia a fost însă anulată în luna ianuarie a acestui an. Printre motivele anulării procedurii de selecţie a furnizorului de turbine eoliene, directorul general Electrica SA de la vremea aceea, Ioan Folescu, a menţionat lipsa unor prevederi din caietul de sarcini şi faptul că ofertele depuse de cele două companii „nu au avut toţi parametrii pentru a putea fi comparate“.

Afaceri în scădere, dar mai profitabile

În primele nouă luni ale lui 2012, aparatul central al Electrica SA a înregistrat o cifră de afaceri de 492 milioane de lei (108 milioane de euro), mai puţin de jumătate comparativ cu rulajul realizat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul nu cuprinde afacerile derulate de filialele de distribuţie ale Electrica şi nici de Electrica Furnizare, companie înfiinţată la mijlocul anului trecut. Profitul net al companiei pentru primele trei trimestre s-a situat la 40,7 milioane de lei (9 milioane de euro), de trei ori mai mare decât în perioada simlară a lui 2011. Pentru anul viitor, compania estimează o cifră de afaceri şi un profit net echivalent indicatorilor aprobaţi pentru anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO