Energie

Energia, la extreme în 2014: profit în scădere la Nuclearelectrica, câştig în creştere la Electrica

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

17.02.2015, 00:07 1600

Nuclearelectrica

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a încheiat anul trecut cu un profit net de 137 milioane de lei, de trei ori mai mic decât cel din 2013, anul listării la bursă.

Dacă Nuclearelectrica păstrează aceeaşi rată de distribuţie ca anul trecut, anume 80%, acţionarii ar putea primi un dividend brut de 0,3891 lei/acţiune, corespunzător unui randament de 5% la preţul actual al titlurilor SNN.

Cum perspectivele privind cererea de energie rămân sumbre, compania trebuie să se adapteze la piaţa anemică, în care preţul electricităţii pe piaţa liberă a scăzut până la la nivelul preţului reglementat pentru populaţie.

Potrivit estimărilor ZF, Nuclearelectrica va obţine în 2015 aproximativ aceleaşi venituri din vânzarea energiei ca în 2014, în pofida unor vânzări mai mari în piaţa liberă şi a unui preţ mai bun pentru piaţa reglementată.

Electrica

Electrica SA (simbol bursier EL) a încheiat primul an pe bursă cu un profit de 280,4 milioane de lei, mai mare de peste şase ori decât cel realizat în 2013, după ce a "extras" dividende mai mari de la filiale. Acestea au contribuit anul trecut la realizarea unor venituri financiare la compania-mamă de 257,5 milioane de lei, faţă de doar 95,9 milioane de lei în 2013.

Numerarul companiei a crescut la rândul său cu peste un miliard de lei faţă de anul anterior, la 1,2 miliarde de lei, prin injecţia lichidităţilor strânse în oferta publică iniţială, în timp ce datoriile totale au scăzut la 96,8 milioane de lei, aproape jumătate faţă de nivelul din 2013.

Rezultatele comunicate ieri seară, la închiderea bursei, se referă doar la compania-holding a grupului Electrica şi nu consolidează veniturile şi cheltuielile filialelor de distribuţie, furnizare şi servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO