Energie

Executivul care a iniţiat exitul Enel din România preia operaţiunile italienilor din America Latină

Executivul care a iniţiat exitul Enel din România preia...

Autor: Roxana Petrescu

27.01.2015, 12:19 566

Luca D’Agnese, italianul care a condus operaţiunile de un miliard de euro ale Enel în România în perioada martie 2011- aprilie 2014 şi care a iniţiat programul de vânzare de active al grupului din Europa de Est, a preluat conducerea operaţiunilor Enel din America Latină, al treilea cel mai important bloc de operaţiuni din structura grupului de utilităţi.

“Luca D’Agnese are o experienţă îndelungată în industrie şi a fost un top performer la vârful diviziei din Europa de Est, lansând procesul de vânzare de active din regiune”, spune Francesco Starace, CEO-ul grupului Enel.

În vara anului trecut, italienii de la Enel au anunţat că sunt pregătiţi să renunţe la operaţiunile de producţie, respectiv la cele de distribuţie şi furnizare a energiei din Slovacia, respectiv România, într-un efort pe care grupul îi face pentru a-şi reduce datoriile. Deşi planul iniţial era ca tranzacţiile să fie finalizate în 2014, noul termen anunţat este jumătatea acestui an.

În România, italienii au scos la vânzare operaţiunile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din cele trei zone pe care le deservesc, Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, dar chiar într-o intervenţie făcută la finalul anului trecut, Luca D’Agnese spunea că grupul nu este nevoit să vândă aceste active la orice preţ.

Regiunea pe care Luca D’Agnese o va coordona, America Latină, este una dintre cele mai importante pentru Enel, speranţele grupului italian fiind legate de potenţialul de creştere al acestei zone. Aici, Enel are 14,6 milioane de consumatori şi un parc de producţie de 17 GW (România are un parc de producţie de 22 GW – n.red.), răspândit în ţări precum Argentina, Brazilia, Chile, Columbia şi Peru. Acesta este al treilea parc de producţie de energie controlat de Enel, după cel din Italia şi Spania.

Potrivit celor mai recente informaţii financiare disponibile, aferente primelor trei trimestre din 2014, circa 17% din profitul operaţional total de 11,6 miliarde de euro a fost adus de America Latină.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO