Energie

Fondul de investiţii în energie kazah-român, controlat de KMG International şi statul român, a contractat un credit sindicalizat de 83 mil. euro, coordonat de BCR, pentru finanţarea noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia. Valoarea totală a proiectului ajunge la 148 mil. dolari

Fondul de investiţii în energie kazah-român, controlat...

Autor: Cristina Bellu

27.05.2022, 13:28 357

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), deţinut de KMG International şi statul român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie – SAPE, a contractat un credit sindicalizat de 83 mil. euro pentru a finanţa construcţia noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia, care urmează să fie pusă în funcţiune până în august 2023.

Băncile finanţatoare sunt Banca Comercială Română, în calitate de aranjor principal mandatat, bookrunner, agent de documentare, facilitate şi garanţii, alături de Raiffeisen Bank, Alpha Bank, OTP Bank şi Garanti Bank, care au acţionat în calitate de aranjori principali mandataţi, arată datele transmise vineri de oficialii FIEKR.

Potrivit acestora, firma de avocatură CMS Romania a acţionat în calitate de consultant juridic pentru băncile finanţatoare.

“Creditul accesat reprezintă circa 65% din valoarea necesară realizării investiţiei, care este estimată la 148 milioane dolari, finanţarea beneficiind de o perioada de graţie până în ianuarie 2024 - la 6 luni de la punerea în funcţiune a centralei. Perioada de rambursare este de 5 ani, cu un termen de maturitate estimat la sfârşitul lunii ianuarie 2029”, spun reprezentanţii FIEKR.

Investiţia este una de tip brownfield şi integrează inclusiv active ale Uzinei Termoelectrica Midia, dar şi personalul acesteia.

Noua unitate de producere combinată de energie electrică şi termică va funcţiona cu gaze naturale drept combustibil principal şi va utiliza parţial, în limita unui maxim de 25%, gazul rezultat din procesele tehnologice ale rafinăriei. Prin configuraţia tehnică, noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică, din care cea mai mare parte pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, precum si abur tehnologic pentru platfroma Petromidia de până la 180 tone/oră si necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al oraşului Năvodari – până la 20 MWt/oră.

Compania Calik Enerji a fost mandatată de FIEKR drept contractorul general al proiectului (Engineering, Procurement and Construction). Societatea a început execuţia contractului în luna iunie 2021 cu activitatea de proiectare şi realizarea etapelor iniţiale ale lucrărilor.

Oficialii fondului de investiţii în energie kazah-român spun că proiectul va genera anual circa 11 milioane dolari impozite plătite către bugetul de stat.

Infiinţat în octombrie 2018, FIEKR este deţinut de KMG International şi Statul Român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie – SAPE, obiectivul principal şi strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. În acelaşi timp, cei doi acţionari – KMGI şi Statul Român, se regăsesc şi în cadrul companiilor Uzina Termoelectrica Midia şi Rompetrol Rafinare – operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi a unicului producător de polimeri din România.

Compania Rompetrol Energy este deţinută majoritar de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, alături de Rominserv şi Uzina Termoelectrică Midia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO