Energie

GDF SUEZ alege Bucureştiul drept centru al activităţilor din Europa de Est şi aduce un francez la conducerea operaţiunilor

GDF SUEZ alege Bucureştiul drept centru al activităţilor din Europa de Est şi aduce un francez la conducerea operaţiunilor
11.08.2010, 23:56 86

Pe plan local, GDF SUEZ controlează cel mai mare distribuitor degaze naturale, fostul Distrigaz Sud, companie preluată în 2005 înurma unui proces de privatizare. Potrivit datelor de la RegistrulComerţului, afacerile fostului Distrigaz Sud au ajuns anul trecutla peste un miliard de euro, din companie mai făcând parte circa4.300 de angajaţi, în contextul în care în momentul privatizăriierau aproximativ 11.000 de salariaţi.

Concomitent cu numirea lui Stab în funcţia de preşedinte şi CEOpentru regiunea Europei de Est, formată din România, Slovacia şiTurcia, fostul vicepreşedinte pentru dez­voltarea afacerilor,Valentina Şiclovan, şi-a încheiat mandatul, după o şedere de doiani. Mai mult, Yvonnick David, actualul director al GDF SUEZ EnergyRomânia, denumirea sub care funcţionează acum Distrigaz Sud, preiaşi funcţia de senior vice president responsabil cu activităţileoperaţionale în Europa de Est.

Modificările de management intervin pe fondul reorganizăriioperaţiunilor GDF SUEZ în funcţie de activităţi şi de regiunigeografice la nivel global. Astfel, dacă înainte România erainclusă în aceeaşi regiune cu Grecia, Bulgaria, fostele ţăriiugoslave şi Albania, în prezent regiunea care va fi condusă dinBucureşti va cuprinde doar România, Turcia şi Slovacia, opţiuneagrupului fiind aceea de a păstra sediul central în tot Capitală."GDF SUEZ a decis să instaleze la Bucureşti sediul activităţilordin domeniul energiei, pentru zona de Europa de Est. Eric Stabasigură coordonarea lor în calitate de preşedinte şi CEO al GDFSUEZ Energy Eastern Europe.

Între altele, el păstrează şi funcţia de preşedinte al GDF SUEZEnergy România şi devine şi country manager al GDF SUEZ pentruRomânia. Lui Eric Stab îi revin responsabilităţi legate de activeleşi activităţile energetice ale grupului GDF SUEZ în Ro­mânia,Slovacia şi Turcia", spun reprezentanţii din România ai GDFSUEZ.

Alegerea României drept centru de coordonare pentru activităţiledin Europa de Est are loc în contextul în care GDF SUEZ esteimplicat într-o serie de proiecte majore pe piaţa locală.

Unul dintre cele mai importante este proiectul reactoarelor 3 şi4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, cu o valoare estimată la4 miliarde de euro. Alături de GDF SUEZ, care deţine o participaţiede 9,15% din compania de proiect EnergoNuclear, mai sunt implicaţicehii de la CEZ, italienii de la Enel, germanii de la RWE Power,spaniolii de la Iberdrola şi ArcelorMittal România. Statul romândeţine deocamdată prin Nuclear­electrica 51% din acest proiect.

"Dat fiind faptul că acordul cu investitorii expiră în lunaseptembrie 2010, este iminentă începerea negocierilor cu părţileimplicate în vederea prelungirii contractului, acţionariiarătându-se în continuare deosebit de inte­resaţi de acestproiect", au declarat repre­zentanţii Nuclearelectrica, încontextul în care proiectul se confruntă cu întârzieri faţă determenele anunţate iniţial. Potrivit acestora, construcţiiletrebuia să înceapă în toamna acestui an.

Un alt proiect în care sunt implicaţi cei de la GDF SUEZ estecel al centralei pe gaze de 400 MW, care ar putea ajunge la circa400 de milioane de euro, de la Borzeşti. Proiectul este înparteneriat cu Termoelectrica şi deşi memorandumul de înţelegere afost semnat în urmă cu aproape doi ani de zile, construcţiile nu auînceput. Surse din piaţă spun că decizia de a investi a fostîntârziată şi de intenţia statului român de a reorganiza sectorulde producţie a energiei electrice prin înfiinţarea celor două maricompanii de stat, Electra şi Hidroenergetica.

Dincolo de proiectele convenţionale de energie, GDF SUEZ adeclarat că este inte­resat şi de investiţii în proiecte deproducere a energiei eoliene. Potrivit unor declaraţii anterioaredin partea reprezen­tanţilor GDF SUEZ, pentru dezvoltarea unorparcuri eoliene era analizată zona Dobrogei, iar capacitatea avutăîn vedere era de circa 200 MW.

Pe partea de gaze naturale, planurile GDF SUEZ vizează triplareacapacităţii de înmagazinare a gazelor deţinută pe plan local pânăîn 2012, pentru acest obiectiv urmând să fie alocate 100 demilioane de euro.

Ce face GDF SUEZ în România

  • Grupul este implicat în proiectul reactoarelor 3 şi 4 alecentralei nucleare de la Cernavodă în valoare de 4 mld. euro.
  • GDF SUEZ colaborează cu Termoelectrica pentru un proiect de 400de milioane de euro într-o centrală pe gaze la Borzeşti.
  • Anul trecut, reprezentanţii grupului au declarat că suntinteresaţi de proiecte eoliene cu o capacitate de 200 MW în zonaDobrogei.
  • GDF SUEZ urmăreşte să-şi tripleze capacitatea de înmagazinarepe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO